Herojstvo inspektora iz Trebinja nadjačalo strmu liticu

Nevena Bunić
Herojstvo inspektora iz Trebinja nadjačalo strmu liticu

Foča - Ni sekund se nisam dvoumio da li da siđem niz strme stijene i spustim se u hladnu Bistricu kada sam čuo jauke i zapomaganja unesrećenih mladića.

Ovo je rekao inspektor Policijske uprave Trebinje Dejan Antunović (29), koji je 15. juna učestvovao u spasavanju mladića koji su povrijeđeni kada je kombi u kojem su se nalazili sletio u kanjon rijeke Bistrice u Vranovskim Stijenama kod Foče. U vozilu su se nalazila petorica mladića, od kojih je jedan, koji je vozio kombi, preminuo, dok su ostali povrijeđeni. Antunović je sa suprugom i dvoje djece tog kišnog poslijepodneva prolazio pored mjesta nesreće. Kada je vidio strašan prizor, odmah je zaustavio vozilo.

- U vodi sam vidio kombi, a oko njega povrijeđene putnike. Tu su već bili vatrogasci i načelnik Gorske službe spasavanja RS Nenad Ikonić, koji je takođe slučajno prolazio ovim putem. Oni su im prvi pritekli u pomoć. Odmah sam krenuo niz liticu, koja je bila strma i zarasla u žbunje - priča Antunović. Iako je litica bila jedva prohodna, uspio je doći do povrijeđenih.

- Voda je bila hladna, ali nije bila preduboka. Oni su jaukali i dozivali pomoć. Bili su blijedi i iznemogli. Izvukli smo dvojicu povrijeđenih, a preostale smo morali izvlačiti konopcem i nosilima. Jedan od njih je imao otvoreni prelom noge. U međuvremenu su stigli pripadnici GSS-a, policija i hitna pomoć koje su povrijeđene prevezli do bolnice. I medicinari su izvlačili unesrećene iz vode - ispričao je Antunović.

Ovaj skromni mladić sebe ne smatra herojem jer je, kako kaže, dužnost svih čuvara reda da pomažu unesrećenima.

- Moralna dužnost svakog čovjeka, ne samo policajca, jeste da pruži ruku drugom čovjeku koji je povrijeđen. Mislim da u ovoj priči podjednaka zasluga ide svim spasiocima - kazao je Antunović.

Prvi na licu mjesta bio je Ikonić, koji je takođe vozilom prolazio ovim putem.

  • Vraćao sam se sa svečanosti, bio sam u odijelu. Kada sam vidio nesreću, zaustavio sam auto i odmah se spustio niz liticu. Dvojici lakše povrijeđenih pokazao sam najlakši put do magistrale. Ubrzo su došli i drugi spasioci. Preostale povrijeđene smo prebacili na sigurno, a tijelo momka koji je preminuo trakom sam zavezao za kombi, da ga voda ne bi odnijela - kazao je Ikonić.

Pohvale kolega

U Policijskoj upravi Trebinje pohvalili su kolegu i istakli da se građani uvijek mogu osloniti na policiju.

- Kanjon rijeke je jako nepristupačan za silaženje, ali to Antunovića nije spriječilo da više puta silazi i pomaže u izvlačenju povrijeđenih. On je ovim hrabrim i nesebičnim činom još jednom pokazao da su čuvari reda RS uvijek tu da pomognu - rekli su u Policijskoj upravi Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana