Хеклане торбе - спој воље и маште Паљанке Николине Савић

Срна
Хеклане торбе - спој воље и маште Паљанке Николине Савић

Пале - Креативна Паљанка Николина Савић /25/, апсолвент Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, израђује уникатне ручно хеклане торбе, а намјерава да прошири производњу уникатних модних додатака, израђујући каишеве од различитих природних материјала.

Хеклане торбе, поготово оне у чије креирање машта умијеша прсте, никада нису изашле из моде, зато Николина у слободно вријеме хекла торбе различитих облика, величина и боја.

Од жеља купаца зависи да ли ће торбе бити округле, коцкасте или у облику правоугаоника.

Николина у изради оваквих торби користи памук са одређеним постотком еластина, једну дебљу иглу, као и алке, копчу и ланац, који се каче на ташну.

“На жЈутјубуж сам видјела хеклану торбу, и то ми је привукло пажњу, па сам хтјела да се опробам у томе. Купила сам материјал и кренула да радим”, објашњава Савићева за Срну.

Израда прве торбе дуже је трајала, а свака сљедећа много лакше.

Савићева напомиње да процес рада није компликован, да је за сваку торбу потребно издвојити око четири сата, али су битни прецизност, жеља и воља.

Николина се прва на Палама почела бавити овим начином прављења торби.

Она истиче да је до материјала тешко доћи, а њене торбе носе људи из БиХ, Србије, Хрватске и Аустрије који фотографије торби и информације о њима могу наћи на “Фејсбук” и Инстаграм страници “Дол бегс” /DOLL BAGS/. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана