Хан Пијесак без струје, воде и гријања

А. Јанковић-Речевић, Р. Ђевић
Хан Пијесак без струје, воде и гријања

Бањалука, Фоча - Снијег који неколико дана пада направио је проблеме и затрпао путеве у појединим дијеловима Српске, а најлошије стање је у општини Хан Пијесак, која је у петак прогласила ванредну ситуацију и затражила помоћ Републичке управе Цивилне заштите и Владе РС.

Иако у тој локалној заједници истичу да су машине стално на терену и да 24 часа чисте снијег који пада већ четврти дан, он је ипак проузроковао бројне проблеме.

- Мјесна заједница Пјенавац, у којој има око 150 домаћинстава, остала је без струје,  а на подручју те мјесне заједнице налази се извориште “Штекавац”, са којег се град напаја водом, тако да је дио Хан Пијеска и без воде - рекао је начелник општине Владо Остојић. Он је истакао да је путна комуникација веома отежана, иако машине чисте снијег 24 сата без престанка.

- Висина снијега је изнад метра и до многих села нисмо успјели да прочистимо путеве. Представници Цивилне заштите су упознати са ситуацијом и очекујемо њихову помоћ - навео је Остојић.

Осим тога, у насељеном мјесту Хан Пијесак пукла је топловодна цијев, па у насељу нема централног гријања, саопштено је из Подручног одјељења Цивилне заштите Соколац.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је да на подручју те општине све функционише - превоз, електро и водоснабдијевање, иако снијег данима пада, па сњежни наноси мјестимично достижу 1,5 метара. Бјелица је истакао да је механизација предузећа “Романијапутеви” стално на терену и од првих већих сњежних падавина ради заједно са неколико подизвођача.

- У појединим селима на вишим подручјима општине висина снијега је и до 50 центиметара, а јак вјетар ствара сњежне наносе и до 1,5 метара, што отежава чишћење путева. За сада се успјешно боримо са свим тешкоћама - истиче Бјелица.

У Фочи, гдје су грађани имали притужбе на рад зимских служби, у петак је ангажована сва расположива механизација на чишћењу снијега. Предузећа која су задужена за чишћење града претходних дана нису на вријеме реаговала, а разлог је, како кажу, неблаговремено добијање налога од општине.

У општини су одлучили да се такво стање више неће понављати и да ће реаговати ажурније. Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Менсуд Јахић направио је приоритете чишћења.

Јахић је појаснио да је више градских улица очишћено и посуто сољу, као и путеви према градској депонији и према Јошаници, те да су јуче машине ангажоване и на чишћењу локалног пута према Превраћу, као и путних праваца у мјесним заједницама Миљевина и Мештревац.

Мјесним заједницама и за викенд ће бити доступни телефони у општини на које ће моћи пријављивати евентуалне хитне случајеве који би захтијевали ангажовање механизације за чишћење снијега.

Снијег је у петак непрекидно падао и у Сребреници, што је у великој мјери отежавало саобраћај.

Казне

Из општине Фоча упозорили су све установе, предузећа, власнике трговинских и угоститељских објеката, предузетнике, станаре у зградама и кућама да су дужни да чисте снијег испред својих улаза, те да су према новој одлуци о комуналном реду, у односу на претходну, казне за оне који не очисте снијег много ригорозније.

- За правна лица казне су од 500 до 10.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 50 до 5.000, а за физичка лица од 30 до 3.000 КМ. Сви који очисте снијег треба да се јаве предузећу “Комуналац” или у општину, да би преузели по 20 килограма соли да поспу очишћену површину, јер је за наредне дане најављен мраз - рекао је начелник Одјељења за инспекције Горан Дракул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана