Градска апотека у Бијељини иде у ликвидацију

Љиљана Алексић
Градска апотека у Бијељини иде у ликвидацију

Бијељина - Одборници града Бијељина усвојили су на јучерашњој сједници одлуку о покретању ликвидационог поступка градске апотеке "Семберија", коју је са губитком од 5,5 милиона КМ преузео стратешки партнер "Вивамедик" из Козлука.

- Скупштина није усвојила извјештај о раду апотеке за 2017. годину и од надлежних органа затражена је истрага о томе ко је одговоран за губитке - рекао је предсједник Скупштине града Славиша Марковић.

Из СНСД-а поручују да је одлука о ликвидацији требало да буде донесена много раније.

- Сматрам да није штетна за град. Међутим, остаје проблем  што ће ликвидацијом проћи некажњено они који су апотеку довели до вишемилионског губитка - изјавио је шеф Клуба одборника СНСД-а у бијељинској скупштини Недељко Ћорић.

Одборник Љубиша Петровић из Покрета "Успјешна Српска" затражио је од Градске управе, као оснивача апотеке, да објасни грађанима њену пропаст, коју је назвао скандалозном у вријеме док приватне апотеке у граду послују са профитом.

Одборници владајућих странака СДС-а, ПДП-а и НДП-а рекли су током скупштинске расправе да претходних година у апотеку није убризгаван новац града и да се не сматрају надлежним да одговоре на питање гдје је нестало 5,5 милиона КМ.

Жустру расправу одборника изазвао је и приједлог одлуке о додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју града.

Владајућа већина одбила је одлуку којом би била створена могућност закупа 233 хектара пољопривредног земљишта.

- Због ово мало земље, Бијељина ће изгубити 9.000 КМ прихода годишње, али нећемо се сукобити са неколико стотина незадовољних пољопривредника - рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Јован Гајић.

Он је замјерио што Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС одређује правила за подјелу земље коју локална власт треба да спроведе.

Марковић је рекао да ова одлука није добила сагласност ни скупштинске Комисије за пољопривреду због бројних примједби на утврђени правилник и начин бодовања.

Он је најавио да ће од ресорног министарства скупштинским закључцима тражити да буду измијењени услови за додјелу земљишта.

Ћорић је рекао да се само у Бијељини овај проблем покушава пребацити на ресорно министарство иако је правилник исти и примјењује се у свим локалним заједницама у РС.

Комунална такса

Владајућа већина одбила је захтјев одборника СНСД-а да највећа комунална такса буде смањена на 500 КМ, са предвиђених 3.000 КМ, док је за градска предузећа ова такса 300 КМ.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је Бијељина умањила комуналну таксу на неким ставкама и до пет пута, те да нигдје такса није повећана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана