Golman pokretačka snaga srbačke omladine

Dejan Jovičić
Golman pokretačka snaga srbačke omladine

SRBAC - Proslavljeni srbački sportista Branko Grahovac, nakon povlačenja iz profesionalnog fudbala, prije godinu dana vratio se u rodni grad Srbac i postao pokretačka snaga mladih u toj lokalnoj zajednici.

Iako je mogao birati gdje će nastaviti život, ljubav prema Srpcu i Republici Srpskoj opredijelila ga je da se vrati u zavičaj kako bi svojim primjerom pokazao da život u tuđini ne mora nužno da bude bolji.

- Mogao sam još da igram, ali nisam odolio zovu otadžbine za kojom sam uvijek patio. Nastupao sam za brojne evropske klubove i svaku pauzu u prvenstvu sam koristio da dođem u Srbac i obiđem porodicu i prijatelje. Patriotsku crtu sam naslijedio od svog oca, majora Dragana Grahovca, koji je stradao u proteklom ratu. Kao što je bila i njemu, tako je i meni Srpska najveća svetinja - rekao je Grahovac.

Jedini golman iz Republike Srpske koji je branio u Ligi šampiona, od povratka u Srbac neumorno organizuje sve važnije omladinske i sportske manifestacije u Srpcu, a odnedavno je dobio povjerenje lokalne uprave da obavlja dužnost predsjednika opštinskog Omladinskog savjeta, koji je reaktiviran nakon desetak godina.

Svojim iskustvom i savjetima pomogao je srbačkim gimnazijalcima da proteklog vikenda organizuju humanitarni turnir u košarci u sportskoj dvorani kako bi prikupili novac siromašnim đacima za matursku ekskurziju, a uključio se i u rad sa volonterima Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” i zajedno s njima izgradio omladinski park u Srpcu.

Pristao je i da se vrati u Fudbalski klub Sloga kako bi pomogao klubu u kojem je ponikao da izbori drugoligaški opstanak.

- U Slogi radim sa omladinskom školom fudbala, ali sam prihvatio i poziv svojih drugova iz seniorskog tima da ponovo navučem golmanske rukavice. Igraću sve dotle dok im budem od pomoći - rekao je Grahovac.

On obavlja i funkciju sportskog direktora kluba, a na nekoliko utakmica je čak bio i trener prvog tima, i sve to na volonterskoj osnovi.

Razvoju sporta u Srpcu doprinio je i kao predsjednik organizacionog odbora 55. gradskog turnira u malom fudbalu koji je prošle godine bio jedan od najboljih u novije vrijeme, a pomogao je i organizaciju međunarodnog turnira za najbolje mlade fudbalere u BiH koji je održan u Srpcu u organizaciji Škole fudbala “Drim tim”.

- Mladi u Srpcu imaju volju i želju da se aktiviraju i budu primijećeni, samo je potrebno da ih neko pogura. Zato želim da zajedno stvaramo Srbac boljim mjestom za život. Poručujem im da su njihove ideje ostvarljive i pozivam ih da se učlane u Omladinski savjet kako bismo radili na njihovoj realizaciji - rekao je Grahovac.

Dodaje da će osnovni pravci djelovanja Omladinskog savjeta biti učešće mladih u infrastrukturnom uređenju Srpca, organizovanju koncerata, humanitarnih akcija i sportskih i kulturnih manifestacija.

- Do kraja ove godine lokalna uprava će raspisati konkurs za finansiranje omladinskih projekata, za šta će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 10.000 KM, što će biti jedna od prilika da se snažnije čuje glas omladine - rekao je Grahovac, koji je 2011. godine proglašen za ambasadora sporta Republike Srpske na izboru najboljih sportista Republike Srpske.

Humanista

Branko Grahovac je poznat i kao veliki humanista jer je više puta dolazio iz Rumunije, gdje je igrao fudbal, kako bi darovao krv, a učestvovao je i u sličnim akcijama u inostranstvu. Tokom katastrofalnih poplava 2014. godine dolazio je usred rumunskog prvenstva kako bi pomogao unesrećenima, a jesenas je u Srpcu organizovao besplatan pregled dopler krvnih sudova vrata za oko 80 pacijenata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana