Гимназијалки Сари Давидовић из Српца кошарка као школа живота

Дејан Јовичић
Гимназијалки Сари Давидовић из Српца кошарка као школа живота

Србац - Ученица првог разреда Гимназије Сара Давидовић једна је од најзаслужнијих за промоцију и развој кошарке у Српцу, иако у овој локалној заједници већ годинама не постоји кошаркашки клуб.

Она већ пет и по година наступа за Женски кошаркашки клуб Игокеа из Александровца и једна је од најталентованијих кошаркашица у бањалучкој регији, што је препознало и Министарство породице, омладине и спорта РС, које јој је додијелило стипендију. Недавно је учествовала на кошаркашком кампу Игокее у Бањи Врућици и са својом екипом стигла до златне медаље. Камп, који је одржан почетком јула, окупио је око 100 учесника из БиХ, Србије, Канаде и САД.

- У једном од финала сам са својим саиграчима освојила златну медаљу за најбољу екипу узраста од 12 до 15 година. Ово ми је друга важнија медаља јер сам освојила и бронзану медаљу на финалном турниру прве лиге РС у пионирском узрасту - рекла је Сара, која је лани сврстана међу троје најбољих младих спортиста у Српцу.

Иако тренира у Игокеи, Сара се труди да помогне родном граду како би кошарка доживјела експанзију након што је угашен кошаркашки клуб. Тако су захваљујући њој постављене три кошаркашке табле на школским игралиштима.

- Једном нашем тренингу у Александровцу присуствовао је предсједник РС Милорад Додик, који се изненадио кад је чуо да у Српцу немамо адекватне услове за развој кошарке и да не постоји клуб. Рекла сам му да много омладине игра кошарку, а он је казао да ће са управом Игокее ријешити овај проблем, што је и учињено. Ово ће сигурно бити мотивација многима да се активније почну бавити кошарком - сматра Сара.

Додаје да бављење овим спортом у њеном случају захтијева велика одрицања, јер мора неколико пута седмично путовати на тренинге у Александровац, што изискује трошкове.

  • Моји родитељи су изнијели највећи терет у свему овоме и не бих успјела без њихове подршке. Кошарка је за мене више од спорта јер сам стекла бројна пријатељства, а отвориле су ми се могућности да много путујем и упознајем нове средине. Велики сам навијач Партизана и надам се да ћу једног дана обући дрес вољеног клуба - истакла је Сара Давидовић.

Таленти

Да се у Српцу развија све више младих талената свједочи и примјер ученика основне школе Андреја Симића, који се такође окитио златном медаљом на кампу у Бањи Врућици.

Он је однедавно члан Игокее и за кратко вријеме је такође показао да се ради о великом таленту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана