Фочански планинари на “планини смрти” као код куће

Радмила Ђевић
Фочански планинари на “планини смрти” као код куће

Фоча - Љубав према природи, стрпљење и издржљивост у најекстремнијим условима довели су у протеклих пет година чланове планинарско-спелеолошког друштва “Вучја стопа” из Фоче до “крова Европе”, али и других планинских врхова, о којима многи могу само да маштају.

Фочански заљубљеници у природу у свој дневник уписали су и најзахтјевније врхове Балкана и Европе, те истражили на десетине пећина, речено је у суботу увече на прослави рођендана овог друштва. Након прошлогодишњег успона на Монблан, “Вучја стопа” освојила је и највиши врх Италије Гранд Парадизо, који је на 4.061 метру надморске висине, те швајцарске врхове Брајтхорн (4.165) и Матерхорн (4.478).

- Освојили смо захтјевне планинске врхове, а велики допринос смо дали и спелеологији, пронашавши ријетке спелеолошке објекте и пет нових врста спелеофауне - казао је предсједник “Вучје стопе” Огњен Матовић.

Истражујући пећину Бршљеницу, у кањону ријеке Бистрице, открили су археолошке остатке пећинског медвједа, изумрлог прије 20.000 година. У посебном сјећању остаће им и поход на “кров Европе”. Утиске са Монблана још препричавају, истичући да су били најтежи удари вјетра, висинска разлика и температура од чак минус двадесет испод нуле. Према њиховим ријечима, због јачине вјетра морали су се помјерати корак по корак, али вриједјело је сваког труда. За све подвиге се детаљно и дуго припремају, па храбри планинари у шали кажу да им је на опасним врховима као код куће.

- Осим Монблана издвојио бих успон на Матерхорн, “планину смрти”, коју смо освојили у јулу ове године, попевши се на овај врх тежом страном из Италије и постали једна од ријетких организација из БиХ којој је то пошло за руком - рекао је један од оснивача друштва Владан Смрекић.

Међу педесетак чланова “Вучје стопе” нашли су се и школарци, али и припаднице њежнијег пола.

- Момци су можда мало спретнији у екстремним походима, али ипак у већини активности смо равноправни - казала је Невена Нововић, која је члан овог друштва од оснивања.

Договарајући нове подвиге планинари су рођендан обиљежили дружењем са пријатељима друштва, те додјелом захвалница онима који су протеклих пет година били уз њих.

Подршка

У друштву “Вучја стопа” поносе се сарадњом са планинарима из РС, БиХ и региона. Колеге из Црне Горе несебично су им пренијели искуства у освајању високогорских висова.

- Довољно је било само да се једном нађемо на планини да би наша сарадња била заувијек. За кратко вријеме су постигли одличне резултате, што многима није пошло за руком - рекао је члан клуба “Високогорци Црне Горе” Милан Радовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана