Филм о Александру Маслеши - најмлађем погинулом борцу Требињске бригаде

Срна
Филм о Александру Маслеши - најмлађем погинулом борцу Требињске бригаде

Требиње - У Требињу је премијерно приказан документарни филм о најмлађем погинулом борцу Требињске бригаде Александру Маслеши под називом “Сузе говоре истину”, требињског новинара Небојше Колака.

Филм траје 67 минута и говори о шеснаестогодишњем дјечаку који је напустио дјечачку игру и школу, узео пушку и отишао на прву линију херцеговачког фронта да брани отаџбину.

У филму говоре његови родитељи, сестра и дјед.

Колак је истакао да је на дјечака посебан печат оставио деведесетпетогодишњи дјед Раде.

“Немој ми замјерити што плачем, јер сузе говоре истину”, присјетио се Колак Радових ријечи, због чега се и одлучио за овај назив филма.

Говорећи о успостављању контакта са породицом Маслеша, Колак је рекао да му је за то требало више од три године, те да је, послије откривања Александровог споменика у Бреговима, договорио са његовим најближим да уради документарни филм.

“Дијете које је дало свој живот за отаџбину заслужује да прича о њему остане записана. Нова покољења треба да знају причу о дјечаку који је храбро стао на браник отаџбине и за њу дао свој живот”, рекао је Колак.

Славко Перошевић је написао епску пјесму о Александру, чије одломке у филму говори Ратомир Мијановић.

Александар је рањен 27. септембра 1994. године на Борачком језеру код Коњица, а преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 16. јануара 1995. године.

Стадион малих спортова у Бреговима носи његово име, а испред овог објекта је у јануару откривен споменик, док је код стадиона у Полицама нацртан графит са Маслешиним ликом и амблемом Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана