Дупло више малољетника у Српцу крши закон

Свјетлана Ђуричић
Дупло више малољетника у Српцу крши закон

Србац - Иако је смањен број случајева нарушавања јавног реда и мира у Српцу, број малољетних извршилаца тих прекршаја порастао је за стотину одсто у односу на прошлу годину, један је од закључака друге овогодишње сједнице Форума за безбједност општине Србац.

Забрињавајући је податак да је у току ове године евидентирано осам малољетних лица која су прекршила закон, док их је лани било упола мање.

- Успјели смо да смањимо укупан број прекршаја у односу на прошлу годину, али би требало значајније порадити на едукацији младих и указати им на то да не смију изазивати инциденте и уништавати јавну имовину. Похвално је да за првих 11 мјесеци ове године нисмо имали тежих прекршаја у којима је учествовало пет и више лица, нити је причињена већа материјална штета - рекао је командир Полицијске станице Србац Небојша Новаковић.

Један од случајева нарушавања јавног реда и мира у којем су учествовала малољетна лица десио се протеклог викенда у кругу Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Разбоју, гдје је у ноћним часовима уништен школски инвентар.

- Поломљене су четири клупе, преврнута четири контејнера и разбацано неколико канти за смеће, од којих је једна завршила у кошаркашком обручу на спортском игралишту. То су урадили старији малољетници и имамо свједоке тог догађаја, а о свему је обавијештена полиција, која је већ саслушала неколико лица и на путу је да расвијетли случај - рекао је вршилац дужности директора школе Станимир Видовић.

Према његовим ријечима, школа нема новца за набавку видео-надзора, који би олакшао идентификацију починилаца, због чега ће затражити помоћ донатора да би на тај начин покушала да сачува школску имовину.

На форуму је истакнуто да је за похвалу то што није забиљежено да су малољетници конзумирали дрогу, иако су у првих 11 мјесеци ове године регистрована четири случаја коришћења дрога на подручју Српца. Забрињавајуће је то што је међу њима ипак било неколико млађих особа.

- Имали смо и два случаја производње и промета дрога, а један од њих смо недавно евидентирали у Лилићу, гдје смо пронашли 51 стабљику индијске конопље - рекао је Новаковић. +

Безбједност

Командир Небојша Новаковић рекао је да су за 11 мјесеци ове године регистрована 73 кривична дјела, што је за 20 мање у односу на прошлу годину. Када је ријеч о случајевима нарушавања јавног реда и мира, ове године су била 43, а прошле године 74, што је мање за 42 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана