Дружење писаца са основцима у подручним и сеоским школама

Срна
Дружење писаца са основцима у подручним и сеоским школама

Бањалука - Аутори чија су дјела у уџбеницима основних школа дружиће се сутра са ученицима подручног одјељења Основне школе “Петар Кочић” у Стричићима, како би малишанима омогућили да се лично упознају са писцима чија дјела изучавају у уџбеницима.

Предсједник Удружење књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић истакао је да је значајно да се и дјеци која похађају школе у сесоким и удаљеним срединама, ван великих центара, приближи култура и омогући да на другачији начин доживе писце.


“То су запостављена дјеца, јер немају равноправан однос као други малишани у већим мјестима и градовима у којима се организују различите културне манифестације. Жељели смо да допринесемо децентрализацији културе, нарочито што се сваке године биљежи и све мањи број дјеце у сеоским и подручним школама”, рекао је Бјелошевић Срни.

Он је навео да се дружење са ученицима организује у оквиру пројекта посјете писаца из читанки и лектире подручним и сеоским школама на бањалучком подручју.

“Реализацију пројекта започећемо у подручној школи у родном селу Петра Кочића - Стричићима, а затим ћемо се дружити и са малишанима у центраној школи у Хан Колима”, рекао је Бјелошевић.

Он је истакао да је идеја и да се подручне школе, које имају само неколико ђака, организују и да се ти ученици споје, те да се, осим са писцима, и међусобно друже.

Бјелошевић је додао да овим пројектом Удружење књижевника жели да промовише своје истакнуте ауторе, чија се дјела изучавају у уџбеницима за основне школе, али и да истовремено помогне ученицима да у директном контакту са писцима лакше анализирају њихове пјесме, приче и романе.

“Планирамо да у наредном периоду посјетимо 20 сеоских и подручних основних школа, јер морамо као друштво да бринемо да наш подмладак, који је стицајем околности издвијен из центра дешавања, не остане запостављен”, рекао је Бјелошевић.

Он је навео да ће у посјету подручним и најудаљенијим основним школама на бањалучком подручју, осим њега, кренути и писци Ранко Рисојевић, Ранко Павловић, Зоран Костић, Стевка Козић Прерадовић, Ранко Прерадовић, Милорад Телебак, Боро Капетановић, те Миленко Стојичић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана