Domaći farmeri strepe od afričke kuge

Anita Janković-Rečević
Domaći farmeri strepe od afričke kuge

Banjaluka - Žarište afričke kuge svinja rapidno se bliži regionu Balkana, zbog čega su susjedne zemlje preduzele niz preventivnih mjera kako bi spriječile širenje zaraze, dok u Srpskoj smatraju da je ta opasna bolest daleko od nas, te da još nema potrebe za preduzimanjem drastičnih koraka.

Srbija i Hrvatska krenule su u masovni odstrel namnoženih divljih svinja koje su potencijalni prenosioci virusa, a svaka odstrijeljena životinja testira se na afričku kugu. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da je trenutno najjače žarište bolesti na granici između Mađarske, Rumunije i Češke, te da su komšije shvatile kakvu opasnost sa sobom nosi afrička kuga i uhvatile se u koštac s njom.

- Kod nas u RS i BiH nisu preduzete nikakve mjere, mi se uzdamo u komšije i nadamo se da neće doći do nas. Naša sreća je što su Mađari ozbiljno pristupili problemu i što zbog migranata postoji ograđena granica između njih i Hrvatske pa je mogućnost prelaska divljih svinja znatno smanjena - rekao je Maljčić. On je istakao da se domaći farmeri najviše plaše uvoza svinjskog mesa u BiH, jer kada se bolest pojavi, proizvođači nastoje da se riješe svinja po svaku cijenu.

- Zaražene svinjske polutke lako mogu proširiti bolest i toga se najviše pribojavamo. Kancelarija za veterinarstvo BiH je zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz zaraženih regija, ali kod nas ima mnogo šverca, raznih preprodaja, pa je teško sve kontrolisati. Takođe, na pijacama nema veterinarskog nadzora kao nekada i sve to može biti pogubno u ovakvoj situaciji kada se bolest širi - rekao je Maljčić.

Afrička kuga svinja je neizlječiva bolest protiv koje ne postoji ni vakcina, a posljedice u Srpskoj bile bi nesagledive ako stigne virus.

- Šteta bi bila ogromna ako bi bolest pogodila region Semberije, Posavine ili Lijevča polja. To bi dovelo do ukidanja svih pijaca, pojačanog nadzora, ali i velikih poremećaja tržišta. U prvom naletu cijena svinja bi drastično pala, a samo mjesec kasnije drastično bi skočila usljed nestašice životinja. Time bi bilo pogođeno kompletno stanovništvo i ekonomska šteta bi bila nesaglediva - rekao je Maljčić.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da su upoznati sa radom lovaca u susjednim zemljama, te da su svakodnevno u kontaktu sa svjetskim lovačkim asocijacijama i prate situaciju u zaraženim oblastima.

- Radimo monitoring i ako procijenimo da je žarište preneseno u Srbiju i Hrvatsku, preduzećemo mjere masovnijeg odstrela svinja. Bolest afričke kuge je, nažalost, u velikoj ekspanziji i teško se može uraditi bilo šta što bi dalo efekat - istakao je Minić. Naglasio je da lovci u Srpskoj obavljaju redovan odstrel divljih svinja prema godišnjim planovima u okviru lovnih osnova.

- Ako bude masovnijeg odstrela, to će biti u blizini naseljenih mjesta i u graničnom pojasu, nikako na planinama. Dobra stvar je što i sa Srbijom i sa Hrvatskom imamo dobar dio vodene granice - rekao je Minić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da u Srpskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj afričke kuge svinja, te da nema potrebe da se širi panika s obzirom na to da je žarište bolesti daleko od naših granica.

- Redovno dobijamo izvještaje od nadležnih službi iz Evrope, pratimo situaciju i u kontaktu smo sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, u čijoj je nadležnosti donošenje mjera kao što je zabrana uvoza ili provoza svinjskog mesa na granici BiH - rekli su u resornom ministarstvu i istakli da ljudi nisu u opasnosti jer se bolest ne prenosi na čovjeka.

Novac za intervencije

Mišo Maljčić je rekao da je Udruženje uzgajivača svinja predložilo resornom ministarstvu da dio novca koji je namijenjen za vakcinaciju svinja od kuge zadrže u budžetu za moguće intervencije u svinjarstvu.

- Naš prijedlog je da jedna trećina novca od vakcinacije ostane u agrarnom budžetu kako bi se u slučaju pojave afričke kuge moglo intervenisati i pomoći farmerima. Uzgajivači krmača mogu sami platiti vakcinaciju, a 50 odsto može da subvencioniše ministarstvo - pojasnio je Maljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana