Долини хероја враћају стари сјај

Р. Ђ.
Долини хероја враћају стари сјај

Фоча - Залагањем Националног парка “Сутјеска” и Републичког завода за културно-историјско насљеђе на Тјентишту је почела обнова и рестаурација фресака у Спомен-кући битке на Сутјесци, а том архитектонском ремек-дјелу послије више од двије деценије биће враћен стари сјај.

- Фреске су током рата оштећене и зуб времена оставио је трага, али то ће стручњаци из завода коначно довести у ред, а спријечићемо и даље пропадање крова - рекао је директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић.

Тјентиште је једва дочекало стабилизацију времена, па је одмах настављена и санација клизишта у Долини хероја, које се активирало почетком фебруара, када се одронило брдо на којем се налази костурница и Споменик битке на Сутјесци. Уз враћање терена у пређашње стање обављају се и радови на новом дренажном систему, а у току је и реновирање платоа испред споменика.

Санација увелико траје, али посјетиоцима не смета бука машина. И они су срећни што ће Долина хероја поново засијати.

- Ја сам из Италије, дошао сам овдје јер ми се свиђају ове планине и пејзажи. Занимљиви су ми култура и споменици. Ово је веома лијеп и занимљив историјски споменик, који вриједи посјетити - казао је Алберто из Италије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана