Додик: Станари - најперспективнија и динамичнија локална заједница

Срна
Додик: Станари - најперспективнија и динамичнија локална заједница

Станари - Предсједник Републике Српска Милорад Додик рекао је данас у Станарима да ова локална заједница од свог формирања 2014. године успјешно рјешава своје проблеме и да је данас једна од најперспективнијих и најдинамичнијих општина у Српској.

“Драго ми је што видим да општина Станари напредује. Напредак је свугдје гдје се изгради храм и обезбиједи да народ ту може да долази”, рекао је Додик у Станарима, гдје је данас присуствовао слављу поводом освештења Храма Васкрсења Господа Исуса Христа.


Он је подсјетио да је храм изграђен у спомен погинулим борцима са подручја општине Станари у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Српске је честитао представнику грађевинског одбора Горану Јеринићу и начелнику општине Станари Душану Панићу што су истрајали у томе да храм буде изграђен.

“Свако наше мјесто треба да има обиљежје и неку врсту споменика”, поручио је Додик.

Додик је истакао да изградњом Термоелектране Станари ова општина добија значај који и заслужује, те изразио задовољство што се број дјеце која уписују школу повећава, а школски објекат проширује.

Предсједник грађевинског одбора храма Горан Јеринић, који је и посланик у Народној скупштини Српске, каже да храм представља успомену на 250 погинулих бораца са овог подручја.

Он је навео да изградња храма траје осам година, те да је до сада из општинског буџета издвојено 550.000 КМ, што чини трећину укупних трошкова.

“Остало је да се заврши осликавање цркве и вањско уређење, те да буде изграђен парохијски дом”, рекао је Јеринић.

Начелник општине Станари Душан Панић каже да овај храм “говори о томе да је Република Српска жива и да ће живјети”.

Изразивши задовољство што данашњој свечаности присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик, Панић је истакао да је инситуција предсједника данас значајнија него икада.

Он се захвалио грађанима који су учествовали у изградњи храма и најавио нова издвајања из општинског буџета.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је данас новоизграђени Храм Васкрсења Господа Исуса Христа у Станарима.

У чину освештања храма учествовали су њихова преосвештенства епископи горњокарловачки Герасим, бихаћкопетровачки Сергије, осјечкопољски и барањски Херувим, као и свештенство Архијерејског намјесништва добојског.

Владика Фотије је за заслуге у изградњи храма Орденом краља Драгутина одликовао посланика у Народној скупштини Републике Српске Горана Јеринића, начелника општине Станари Душана Панића и Јадранка Дењиза из Станара.

За кумове храма изабрани су Горан Јеринић, Душан Панић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, народни посланик Војин Митровић и Јадранко Дењиз.

Освештању су присуствовали замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, предсједник општине Топола из Србије Драган Живановић са делегацијом, представници општине Станари.

Освештање земљишта и постављање крста на мјесту изградње овог спомен-храма у Станарима обављено је на Васкрс 2010. године.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 9. септембра 2014. године Закон о оснивању општине Станари, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине.

Посланици су усвојили и допуну Закона о територијалној организацији Републике Српске, којом се утврђује да територију Српске чини и општина Станари.

Ова законска рјешења предложио је предсједник Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана