Добри дух малог Зејтинлика

Срна
Добри дух малог Зејтинлика

Соколац - На Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу већ пет и по година посјетиоце дочекује и испраћа црквењак Храма Свете Петке - Добринка Ашоња /58/, која је својеврсни водич кроз тешку судбину сарајевских Срба током протеклог рата.

Хроничар егзодуса

На овом гробљу у миру почива 970 српских бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Добринка већ годинама слуша приче о страшним судбинама људи који су након потписивања Дејтонског мировног споразума одлучили да напусте имања и пренесу посмртне остатке својих најближих из општина у близини Сарајева, које су припале Федерацији БиХ.

Када неки од посјетилаца уђе на капију овог гробља она на први поглед закључи да ли долази на војнички или цивилни дио великог комплекса и прилази са жељом да помогне.

“То су посебни тренуци за најбиже сроднике. Настојим да саслушам и помогнем колико могу родитељима који су у минулом рату остали без синова, дјеци без родитеља, браћи и сестрама без најближих сродника”, каже ова жена црквењак у храму на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу.

Добринка би могла данима да прича о судбини сарајевских Срба, који су у егзодусу почетком 1995. сахранили своје најмилије у фебруару те године на Сокоцу. Она истиче да жели на све начине да шири истину о овом светом мјесту, цркви и нијемим свједоцима српске туге око ње.

Икона за Жељка

“Отац два погинула борца из породице Вановац, из околине Сарајева, довезао је прошле године на ово гробље тешко болесну супругу која је имала жељу да посјети гробове синова. Изгубили су све што су имали, синове од 18 и 20 година”, наводи, као примјер, Ашоњићева.

Она ће до краја живота памтити случај када је једне године старица мајка погинулог борца Жељка Станковића на Крстовдан, 27. септембра, донијела икону Светог Луке, крсне славе њеног погинулог сина, и оставила у овом храму.

“Како сам јој и обећала, сваке године на Крстовдан - на дан погибије њеног сина - прислужим свијећу за душу погинулог српског борца, јер старица више не долази и не знам шта је са њом”, напомиње Добринка.

Често се нађе у улози водича и бројним групама најављених и ненајављених посјетилаца прича о овом јединственом светилишту, о којем би европска јавност требала више да зна.

“Има много појединаца и група из Србије, Црне Горе, Њемачке, Америке и Аустралије који помисле да су овдје сахрањени сви погинули српски борци у минулом рату, попут оних на Зејтинлику у Солуну, по којем је овај комплекс и добио име”, прича за Срну Ашоњићева.

Потресна судбина мале Мирјане

Недавно је посјетиоцима из Београда показала споменик деветогодишњој дјевојчици Мирјани Драгичевић из Доње Биоче, код Илијаша, коју су, злостављали и убили џихадисти.

“Након двадесетак дана ти посјетиоци су преко Удружења новинара дошли до њене мајке на Хан Пијеску, донијели помоћ и поново посјетили гроб овог анђела”, наводи Добринка.

Она редовно одржава гроб Дејана Лалића, Миодрага Дурића и Радислава Мишковића и других палих бораца, прислужује свијеће за празнике, на дан рођења и погибије, а на многим гробовима залива и одржава цвијеће.

Групи Француза који су посјетили “Мали Зејтинлик” показала је гробове Срба закланих на Чемерну, код Илијаша, 1992. године, међу којима је и цијела породица Дамјановић - двије сестре, брат и мајка, док тијело оца није пренесено.

“Показала сам им и мјеста на којима су сахрањена по три члана из једне породице, као што су Цвијановић из Илијаша, Ђуричић из Вогошће, Ћосовић и Кењић са Илиџе и Радоња из Источног Старог Града”, наводи Ашоњићева, коју радује сазнање да се међу становницима европских држава полако мијења слика о грађанском рату у БиХ.

Вођена божијом вољом

Добринка истиче да је од почетка рада на мјесту црквењака осјетила да не може само да продаје свијеће и одржава храм, већ да је Божија промисао довела ту да помаже људима у најтежим тренуцима.

Црква Свете Петке дио је спомен-комплекса Војничког спомен-гробља “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, на којем је сахрањено 970 бораца Војске Републике Српске погинулих на подручју општина у околини Сарајева које су након потписивања Дејтонског мировног споразума припале Федерацији БиХ.

Храм је изграђен 2013, а освештан 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана