Добојлије најчешће мијењале љекаре

Анита Јанковић-Речевић
Добојлије најчешће мијењале љекаре

Бањалука - Тим породичне медицине, гинеколога и педијатра лани је промијенило 33.903 осигураника Фонда здравственог осигурања РС, што је за 4.198 мање него годину раније.

Према подацима Фонда здравства, пацијенти су највише мијењали љекаре породичне медицине, па је тако лани њих 27.185 своје здравље повјерило другом тиму, за разлику од 2017. године, када се на тај потез одлучило 25.812 становника Српске. Осигураници су током прошле године мање мијењали изабране гинекологе и педијатре, а на тај корак се одлучило 6.718 осигураника, за разлику од 2017. године, када је 12.289 жена и дјеце добило новог љекара. 

- Највише промјена породичног доктора прошле године било је у Добоју,  Бањалуци, Бијељини  и Прњавору - истакли су у фонду.

Подсјетили су да грађани љекаре могу мијењати током цијеле године, с тим да од јануара до октобра морају образложити разлоге своје одлуке, док у посљедњем кварталу године то могу урадити без икаквог објашњења.

- За девет мјесеци 2018. године, када је процедура компликованија, породичног љекара промијенило је 10.266 осигураника, а најчешћи разлози су били промјена мјеста пребивалишта, престанак рада доктора породичне медицине у здравственој установи која са нама има потписан уговор или је доктор промијенио сједиште амбуланте и слично - објаснили су у фонду.

Навели су да сви који желе да промијене доктора, из било којег разлога, најбоље је да то учине у “редовном” периоду, односно од 1. октобра до 31. децембра.

- Током тог периода процедура промјене је једноставнија. Потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у нашим просторијама - додали су у фонду и објаснили да је процедура промјене мимо редовног периода компликованија из разлога што фонд почетком сваке године уговара примарну здравствену заштиту са домовима здравља управо на основу броја регистрованих осигураника у једном дому здравља и од тога зависи и колико ће која здравствена установа добити средстава од фонда. Из тог разлога је, како наводе, важно да се промјене љекара обаве у предвиђеном периоду и да накнадне пререгистрације буду сведене на минимум.

Директорица Дома здравља у Прњавору Свјетлана Малић каже да су пацијенти мијењали тимове породичне медицине унутар приватних амбуланти, те да у њиховој здравственој установи то лани није био чест случај.

- Пацијенти се нису много пребацивали из тима у тим, а и они који су се одлучивали на такав корак претходних година обично су се враћали првобитном љекару. У Прњавору постоје три приватне здравствене установе које имају шест тимова породичне медицине и те промјене су се дешавале између њих - рекла је Малићева.

Иако је породичног љекара у Добоју промијенило више од 11.000 пацијената, директор добојског Дома здравља Славко Ковачевић истиче да у њиховој здравственој установи није било много пререгистрација, те да се ти подаци вјероватно односе на приватне амбуланте.

- Код нас је стање одлично, промјена није било много. Не знам какви су то подаци - рекао је Ковачевић у кратком телефонском разговору и нагласио да га зовемо за пола сата, те да ће припремити све податке о промјенама љекара и разлозима. Ковачевић се касније није јављао на телефон, а његова секретарица је рекла да се за све податке обратимо Фонду здравственог осигурања.

Регистрација

У Фонду здравственог осигурања подсјећају грађане да се за тим породичне медицине могу регистровати у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима фонд има потписан уговор. Гинеколога или педијатра грађани такође могу бирати у јавним или приватним здравственим установама које имају уговор.

 

Добој - 11.047

Бањалука - 3.229

Бијељина - 3.107

Прњавор - 1.929

*Локалне заједнице са највећим бројем промјена породичног љекара

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана