Делегација из Србије посјетила Манастир на Равној Романији и “Мали Зејтинлик”

Срна
Делегација из Србије посјетила Манастир на Равној Романији и “Мали Зејтинлик”

Соколац - Делегације полазника Осме класе Високих студија безбједности и одбране Војске Србије и Министарства одбране Србије посјетила је данас манастир Светог Георгија на Равној Романији и Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу.

Настојатељ манастира јеромонах Андреј упознао је чланове ове делегације о историјату настанка храма на Равној Романији на чијим унутрашњим зидовима су уписана имена око 4.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Делегација је посјетила и Војничко спомен гробље “Мали Зејтинлик” гдје је сахрањено скоро 1.000 погинулих бораца са општинских подручја из околине Сарајева која су до потписивања Дејтонског мировног споразума била под контролом Војске Републике Српске.

Старјешина цркве Светог пророка Илије на Сокоцу Илија Чупић нагласио је да Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало почетком 1996. године, када је, након потписивања споразума о миру у БиХ, почео егзодус 150.000 Срба из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Илијаша и других насеља из околине Сарајева.

“Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су са собом понијели и своје мртве и тако су почеле ексхумације и преношење посмртних остатака на локацију данашњег Војничког спомен-гробља на Сокоцу, али и у друга мјеста источног дијела Републике Српске у која су избјегле њихове породице”, навео је Чупић.

Предсједник Скупштине Борачке организације опшштине Соколац Жељко Лалић подсјетио је да је у темеље Републике Српске са подручја ове општине своје животе уградило 286 људи способних за одбрану.

Он је изразио задовољство што је коначно једна делегација из Србије посјетила ове вјерске објекте и спомен-комплекс “Мали Зејтинлик” о којима у Србији треба говорити много више и чешће.

Лалић је нагласио да представници Борачких организација Сарајевско-романијске регије очекују да ђачке екскурзије из Србије у наредном периоду на путу кроз Републику Српску и БиХ неће заобилазити “Мали Зејтинлик”, који је проглашен спомен-комплексом од посебног значаја за Српску.

Делегација из Србије је разговарала и са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом о стању безбједности и плановима за развој овог краја.

У делегацији су били полазници Осме класе Високих студија безбједности и одбране у Школи националне одбране - Министарства одбране Србије, те Безбједносно-информативне агенције, МУП-а Србије, омбдусман Војводине, припадник Оружаних снага БиХ, представник Предсједништва Србије, те представници управе Високих студија безбједности и одбране и школе националне одбране Србије.

Чланови ове делегације су се у оквиру Плана студијског путовања, које се годишње реализује као највиши ниво усавршавања, посјетом Бањалуци, Добоју и Оружаним снагама БиХ, упознали о систему безбједности и одбране БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана