“Дани зиме на Козари”: Такмичарски дух и мирис чорбе ширили се планином

Снежана Тасић
“Дани зиме на Козари”: Такмичарски дух и мирис чорбе ширили се планином

Приједор - “Дани зиме на Козари” и ове године на једном мјесту окупили су ловце, извиђаче, планинаре и ученике средњих школа, који су јуче кроз спортска такмичења и гастро надметања уживали на овој планини, а манифестација је привукла и око 2.000 посјетилаца.

У спортским такмичењима надметало се девет екипа из више локалних заједница, док је умијеће са кувачом одмјерило осам туристичко-угоститељских школа Републике Српске, 12 ловачких удружења и 11 извиђачких одреда и планинарских друштава.

Министарка трговине и туризма РС Драгица Ковач, отворивши манифестацију, рекла је да је она понос не само града Приједора и планине Козаре него цијеле Републике Српске.

- Срећна сам када видим оволико посјетилаца, што даје наду да постоји изграђена свијест о културно-историјском насљеђу планине Козаре - додала је Ковачева.

Међу онима који не пропуштају овај догађај и на неки начин су и домаћини су ученици Пољопривредно-прехрамбене школе из Приједора.

Највећа конкуренција су им колеге из Градишке, које су препознатљиве по томе што припремају мађарски гулаш.

- То је традиционални љути гулаш и наш је специјалитет. Цијеле године вриједно радимо и ово је прилика да нашу општину представимо на најбољи начин - рекао је Бранислав Салатовић из Средње стручне и техничке школе из Градишке.

Овај догађај не би могао да прође без извиђача приједорског Одреда “Младен Стојановић”, чији је старјешина  Ернест Бадњевић потврдио да им је на менију била бегова чорба.

- Извиђачи морају знати да се сналазе у природи, а први им је задатак да спреме оброк, тако да ова чорба представља наше умијеће у припреми оброка - рекао је  Бадњевић.

Било је јуче на Козари и оних који се нису такмичили, али су уживали у чистом планинском ваздуху и дегустирали разне специјалитете спремљене у котлићима и на роштиљима. Од чорби и пасуља, до разних врста сирева и домаћих сухомеснатих производа, дегустиране су и разне врсте ракија, ликера и домаћих сокова. Тако да је, како се обично каже, било за свакога понешто, а све је зачињено добрим расположењем и музиком. +

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана