Цвијановић: Добра синергија рада општинске и републичке власти

Срна
Цвијановић: Добра синергија рада општинске и републичке власти

Шамац - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да општина Шамац можда најбоље показује веома добру синергију рада републичке и општинске власти и нагласила да ће такав начин рада бити настављен са свим локалним заједницама у Српској.

Цвијановићева је, након свечане сједнице Скупштине општине поводом 15. априла - Дана општине Шамац, навела да је Влада Српске у протеклих неколико година у Шамац уложила 70 милиона КМ. Она је подсјетила да је за санирање посљедица поплава Влада издвојила 40 милиона КМ, од чега више од 13 милиона у оквиру ваучера за помоћ појединцима чије су куће оштећене.

“Низ је различитих пројеката. Прошле године је само 630.000 КМ уложено у вртић у Обудовцу, те за локалну инфраструктуру и друге пројекте значајне за општину. Договорили смо да ове године наставимо са заједничком активношћу улагања, уз средства која је већ одобрила Влада Србије, а износе 100.000 КМ за реконструкцију школе у Обудовцу”, истакла је Цвијановићева.

Она је најавила да ће из кабинета предсједника Српске бити издвојена средства за још једну основну школу у Шамцу, у Горњој Слатини.

“Развој општине Шамац је саставни дио укупног развоја Републике Српске. У сарадњи са свима, уз велики ангажман Србије, не само у вријеме поплава, имали смо велике инвестиције у свим општинама”, рекла је Цвијановићева, честитајући становницима Шамца Дан општине.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је да је општина Шамац добар примјер односа Србије према Српској, те навео да је од 2014. године, када је Србија овдје обновила и реконструисала школу која носи име “Србија”, Србија до сада у Српску уложила 40 милиона евра.

“Србија много воли Српску и настоји на сваки начин да то и покаже”, поручио је Николић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је новинарима да је ова локална заједница у претходних годину дана учинила много и то је, како је истакао, права инвестициона година у којој је уложено више од 1.300.000 КМ.

“У ових годину дана имали смо огромну подршку свих нивоа власти, посебно Владе Републике Српске”, истакао је Милићевић.

Он је навео да је и данас било ријечи о наставку заједничког пројекта изградње дјечијег обданишта у Обудовцу у којем Влада Српске учествује са 200.000 КМ, а општина Шамац са 230.000 КМ, што потврђује добру сарадњу локалне и републичке власти.

На свечаној сједници највеће општинско признање - Повеља општине додијељено је Влади Србије за допринос развоју Шамца, посебно за помоћ током и након катастрофалних поплава 2014. године, те као захвалност за изградњу Основне школе “Србија” у Црквини.

Двије плакете додијељене су производним предузећима “Е-м” из Шамца, “ИД пласт” из Гајеви, а постхумно Светозару Евђићу за допринос у развоју општине.

Двије априлске новчане награде од по 500 КМ припале су младим талентима који су и репрезентативци у спортовима којима се баве - Јовани Милаковић из Лугова и Душану Јоксимовићу из Обудовца.

Општина је припремила и пет похвала појединцима који су остварили значајан допринос у развоју спорта, културе и пољопривреде на овом подручју - Стеви Богдановићу из Горње Слатине, Николи Филиповићу из Обудовца, Зорану Лукићу из Гајева, Чедомиру Максимовићу, професору у пензији, те Драгану Павловићу, свештенику из Горње Слатине.

Свечаној сједници СО Шамац присуствовали су и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, посланици у Народној скупштини Српске, представници ОЕБС-а из Брчког, те руководство ове локалне заједнице.

Сједници су присуствовали и представници општине Жагубица са којом је данас потписан Споразум о сарадњи, као и општине Звечан са Косова и Метохије са којом Шамац већ има братске односе, начелник општине Борова из Хрватске и многе друге угледне личности регије.

Повељу, као и остала признања, уручила је предсједник Скупштине општине Шамац Николина Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана