Čuvari tradicije u Derventi ukrstili opanke

Vedrana Kulaga
Čuvari tradicije u Derventi ukrstili opanke

Derventa - Spletom tradicionalnih igara i pjesama iz raznih krajeva regije i svijeta juče je svečano otvoren novi Inter folk fest “Bosiljkovanje”, koji organizuje Kulturno-umjetničko društvo mladih (KUDM) “Bosiljak” iz Dervente.

Tradicionalni godišnji festival zvanično je počeo paradom u centru grada, gdje su posjetioci imali priliku da uživaju u djeliću atmosfere i programa kojim će im se narednih dana predstaviti domaćini i njihovi gosti, koji su stigli čak iz Ukrajine i Indije.

Član folklorne grupe “Kalrav” iz Indije Haris Patel kazao je za “Glas Srpske” da je oduševljen onim što je imao priliku da vidi u Derventi, te podvukao da se jasno vidi da su došli u domaćinski kraj.

- Ovdje je veoma lijepo, a narod je ljubazan i gostoprimljiv. Bio sam u Kupresu 2016. godine, tako da je ovo drugi put da dolazim na ove prostore i utisci su sve bolji i bolji - rekao je Patel i dodao da će se publici predstaviti u veselim kostimima koji su dio kulture nama daleke zemlje.

Pored domaćina i njihovih mažoretkinja, na festivalu će nastupiti i ansambli “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, te društva iz Hrvatske, Srbije, RS, FBiH. Građani Dervente i susjednih gradova će tokom četiri dana, koliko će “Bosiljkovanje” trajati, imati priliku da vide niz zanimljivih sadržaja. U okviru festivala, osim igre i pjesme, biće viteške borbe, okrugli sto “Narodni običaji Posavine i značaj istih u današnjici”, kao i izložba etno-radova, nacionalne kuhinje.

Rukovodilac “Bosiljka” Stana Nagradić naglasila je da je na samom početku više nego zadovoljna.

- Ovo je nešto što svake godine pružamo našim sugrađanima, koji od nas uvijek očekuju više i bolje jer su na to navikli. Mi dajemo i davaćemo sve od sebe da tako i nastavimo - rekla je Nagradićeva.

Festival je, kako je naglasila, i prilika za zajednička druženja svih ansambala s ciljem zbližavanja, poštovanja i njegovanja vrijednosti svakog čovjeka.

U igrama i pjesmama moći će da uživa i publika u Šamcu i Petrovu, a završni koncert zakazan je za nedjelju u Derventi.

Gosti

Inter folk fest “Bosiljkovanje” je CIOFF festival koji se organizuje 22 godine, a KUDM “Bosiljak” je organizator i nosilac svih aktivnosti. “Bosiljkovanje” je u Derventu do sada dovelo više od 60 inostranih ansambala sa evropskog i azijskog kontinenta.

Neki od sadržaja festivala

* tradicionalne igre i pjesme

* viteške borbe

* okrugli sto o narodnim običajima Posavine

* izložba etno-radova

* nacionalna kuhinja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana