Чувари традиције у Дервенти укрстили опанке

Ведрана Кулага
Чувари традиције у Дервенти укрстили опанке

Дервента - Сплетом традиционалних игара и пјесама из разних крајева регије и свијета јуче је свечано отворен нови Интер фолк фест “Босиљковање”, који организује Културно-умјетничко друштво младих (КУДМ) “Босиљак” из Дервенте.

Традиционални годишњи фестивал званично је почео парадом у центру града, гдје су посјетиоци имали прилику да уживају у дјелићу атмосфере и програма којим ће им се наредних дана представити домаћини и њихови гости, који су стигли чак из Украјине и Индије.

Члан фолклорне групе “Калрав” из Индије Харис Пател казао је за “Глас Српске” да је одушевљен оним што је имао прилику да види у Дервенти, те подвукао да се јасно види да су дошли у домаћински крај.

- Овдје је веома лијепо, а народ је љубазан и гостопримљив. Био сам у Купресу 2016. године, тако да је ово други пут да долазим на ове просторе и утисци су све бољи и бољи - рекао је Пател и додао да ће се публици представити у веселим костимима који су дио културе нама далеке земље.

Поред домаћина и њихових мажореткиња, на фестивалу ће наступити и ансамбли “Дружба” из Украјине, Витешки клуб “Бели орлови” из Србије, те друштва из Хрватске, Србије, РС, ФБиХ. Грађани Дервенте и сусједних градова ће током четири дана, колико ће “Босиљковање” трајати, имати прилику да виде низ занимљивих садржаја. У оквиру фестивала, осим игре и пјесме, биће витешке борбе, округли сто “Народни обичаји Посавине и значај истих у данашњици”, као и изложба етно-радова, националне кухиње.

Руководилац “Босиљка” Стана Наградић нагласила је да је на самом почетку више него задовољна.

- Ово је нешто што сваке године пружамо нашим суграђанима, који од нас увијек очекују више и боље јер су на то навикли. Ми дајемо и даваћемо све од себе да тако и наставимо - рекла је Наградићева.

Фестивал је, како је нагласила, и прилика за заједничка дружења свих ансамбала с циљем зближавања, поштовања и његовања вриједности сваког човјека.

У играма и пјесмама моћи ће да ужива и публика у Шамцу и Петрову, а завршни концерт заказан је за недјељу у Дервенти.

Гости

Интер фолк фест “Босиљковање” је CIOFF фестивал који се организује 22 године, а КУДМ “Босиљак” је организатор и носилац свих активности. “Босиљковање” је у Дервенту до сада довело више од 60 иностраних ансамбала са европског и азијског континента.

Неки од садржаја фестивала

* традиционалне игре и пјесме

* витешке борбе

* округли сто о народним обичајима Посавине

* изложба етно-радова

* национална кухиња

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана