Ћурић: У олујном невремену причињена штета од више милиона КМ

Срна
Ћурић: У олујном невремену причињена штета од више милиона КМ

Требиње - Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је вечерас да је, према првим процјенама, у олујном неврему причињена штета од више милиона КМ.

Ћурић, који је и шеф Штаба за ванредне ситуације, каже да свака два минута добијају по једну нову пријаву о штети која је настала услијед јаког удара вјетра, који су достизао и до 100 километара на час, а да су то сада примили око 500 пријава.

Он је истакао да су посебно оштећени градски парк, који је у послијеподневним часовима саниран, те објекат затвореног базена у изградњи, средњошколски центар, као и приватни објекти на којима је, најчешће, оштећен цријеп или димњак.

Наводећи да је у Требињу дувао олујни вјетар са орканским ударима, Ћурић истиче да на подручју требињских мјесних заједница стање није алармантно и да градске службе могу да одговоре на захтјеве грађана.

"Према Бофоровој скали, која има до 12 јединица, у Требињу је забиљежена јачина између девет и 10. Када вјетар дува том брзином - чупа дрвеће из земље и наноси велике штете на зградама, што се и дешавало код нас", навео је Ћурић.

Он каже да су у приправности све надлежне службе - Цивилна заштита, ватрогасци, шумари, радници Комуналног предузећа, "Електро-херцеговине" и "Водовода".

"Замолио бих све грађане да имају разумијевања, да не пријављују мање штете које сами могу да санирају, јер ће у наредним данима доћи комисија која ће се бавити финансијском надокнадом, већ да пријављују само ону штету коју нису у могућности да сами ријеше", навео је Ћурић.

Комантир Полицијске станице Требиње Веселин Милићевић навео је да ће припадници ове службе у предстојећој ноћи и дану појачати присуство на улицама града, како би заштити грађане и њихову имовину.

Оперативни дио Штаба за ванредне ситуације и даље је у приправности, а упозорење грађанима због могућих удара вјетра на снази је сутра до 12.00 часова, због чега им је дата препорука да без пријеке потребе не напуштају своје домове.

Без снабдијевања електричном енергијом и даље је мањи дио требињске општине, док је водоснабдијевање уредно.

У Требињу су јутрос услијед јаких удара вјетра оштећени градски парк, затворени базен у изградњи, средњошколски центар, те далековод на траси разводно постројење - трафостаница "Требиње један".

Услијед тог квара, без струје су били остали и општине Билећа, Гацко и Берковићи, које су у послијеподневним часовима, захваљујући напору радника "Електропреноса БиХ" и "Електро-херцеговине" добиле струју.

Општина Невесиње је још без електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана