Чубриловић: Владика ремезијански Стефан ради на јединству Срба

Срна
Чубриловић: Владика ремезијански Стефан ради на јединству Срба

Београд - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који је у Београду присуствовао устоличењу новоиемнованог владике ремезијанског Стефана, рекао је да је изабран духовник који ради на јединству српског народа и плијени својом правдољубивошћу и ширењу Христове вјере.

Чубриловић је нагласио да му је изузетно задовољство што је присуствовао оваквом чину.

 


Он је изјавио новинарима да је добро да српски народ бира нове владике, нове духовнике, нове људе, који свакако својим радом заслужују посебну пажњу вјерујућег народа.

“Овај пут изабран је духовник који својом правдољубивошћу и ширење Христове вјере сигурно плијени пажњу нашег народа”, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је владика Стефан, гдје год да је радио, у било којем манастиру, почевши од Липља у Републици Српској, и на свим осталим пословима, оставио посебан печат и траг, плијенећи својом пажњом и привлачећи не само српски православни народ, него и друге.

Чубриловић је нагласио да нови владика ради на јединству српског народа, на развоју хришћанства и пожелио му да тим путем настави даље.

Устоличен епископ ремезијански

У крипти Храма Светог Саве у Београду данас је устоличен новоизабрани епископ ремезијански Стефан.
Хиротонију новоизабраног епископа ремезијанског обавио је Његова светост партијарх српски Иринеј са више архијереја Српске православне цркве и свештенством.

Устоличењу су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, принчевски пар Карађорђевић, као и велики број вјерника.

Након устоличења и предавања жезла, патријарх Иринеј је рекао да од новог владике ремезијанског очекује да проповиједа ријеч Божију и да свуда шири истину коју је Господ откриоп, а то је да је љубав Господа изнад свега.

Партијарх српски је рекао да нови владика истину коју буде проповиједао и ријеч Божију треба да потврђује ријечима и дјелима, али и својим животом.

“Очекујем од вас да ваша реч буде силна и да учи паству ономе што је најплеменитије. Ми смо страдални народ и црква, али имамо велики број светих и треба да се угледамо на њих”, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је поручио епископу Стефану да треба да буде храбар, чврст и мудар у свом проповиједању и да треба да покаже љубав према вјерницима какву је и Господ показао.

Нови владика рекао је да га је непоколобљиво сазнање да постоји Бог пратило кроз сва његова животна искушења.

“Тешко је чинити добра дјела а не тражити ништа за узвртат, али љубав нас може једино духовно сјединити”, рекао је владика Стефан.

Он је захвалио својим родитељима и духовницима на свему. “Велика искушења су предамном, али се не плашим”, рекао је владика Стефан.

Епископ ремезијански је титула викарног архијереја у Српској православној цркви, односно почасна титула помоћном епископу патријарха српског. Титула се везује за Ремезијану која је била сједиште те епархије у периоду од 366. до 614. године.

Архимандрит Стефан /Шарић/ рођен је 29. јула 1978. године у Јајцу.

Патријарх Иринеј је 2014. године одликовао оца Стефана чином архимандрита, а 2016. године Пољска православна црква додијелила му је Орден Равноапостолне Марије Магдалине.

Осим духовног рада, отац Стефан је аутор књига о оцу Јустину Поповићу, о Светом Амвросију Оптинском, као и више чланака из области религије.

Патријарх српски Иринеј поставио га је 7. августа 2017. године за настојатеља Храма Светог Саве на Врачару, а тренутно је на трећој години докторских студија.

Основну школу завршио је у Јајцу, а од десете године био је појац и чтец своје парохијске цркве, да би 1998. године завршио Богословију на Цетињу, а био је и члан познатог Српског пјевачког друштва “Јединство”.

Стефан наставља своје школовање на Богословији у Београду, а за вријеме бомбардовања 1999. године одлази на одслужење војног рока и тада одлучује да крене монашким путем и прими монашки постриг, наког чега борави у Манастиру Острогу на послушању код оца Лазара, свога духовника.

Након смрти оца Лазара, враћа се у Бањалучку епархију и, по благослову епископа Јефрема, 2002. године одлази у Манастир Липље, гдје крајем 2002. године постаје монах, а на Благовијести 7. априла 2003. године рукоположен је за јерођакона.

Исте године, благословом тадашњег патријарха Павла, постаје стипендиста на Московској духовној академији, коју успјешно завршава са највишим звањем и постаје кандидат богословских наука.

Он је 2006. године био једини студент који је на тему богословља одбранио свој рад “Опит систематизације богословског наслеђа преподобног Јустина Поповића”, а због овог сјајног дипломског рада њега ће касније тадашњи митрополит дабробосански Николај позвати да буде професор Богословије у Фочи.

По завршеним студијама у Москви, Стефан се враћа у Манастир Липље у епархији бањалучкој и убрзо је рукоположен за јеромонаха на чувеном Липљанском сабору 6. августа 2006. године.

Исте те године, благословом епископа бањалучког Јефрема, постаје настојатељ Манастира Липље и одликован је звањем синђела за показану ревност и правилно обављање дужности намјесника манастира, а на тој дужности остаје све до преласка на мјесто професора Богословије у Фочи.

По благослову Његове светости патријарха српског Иринеја, прелази у Манастир Рајиновац за духовника овог манастира, због чије обнове га патријарх Иринеј одликује чином протосинђела септембра 2012. године. Одлично говори руски језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана