Crkva donosi ujedinjenje i radost u Ćukalima kod Srpca

Dejan Jovičić
Crkva donosi ujedinjenje i radost u Ćukalima kod Srpca

Srbac - Postavljanje osveštanog drvenog krsta označilo je početak izgradnje crkve u Ćukalima kod Srpca, čime će biti ispunjen dugogodišnji san mještana da konačno dobiju pravoslavnu svetinju u svom selu.

Ovaj simbolični čin obavili su članovi Građevinskog odbora zajedno sa sveštenikom Živkom Ilićem, a krst je postavljen na lokaciji u centru sela, gdje će uskoro početi izgradnja temelja crkve koja će moći da primi više stotina vjernika.

Sveštenik Živko Ilić kaže da je ta vijest veoma obradovala mještane, koji će prvi put u istoriji sela dobiti pravoslavni hram.

- Riječ je o filijalnom hramu nožičke parohije kojem će gravitirati oko 70 domaćinstava iz Ćukala, a očekuje se da bi izgradnja temelja mogla  da počne već u aprilu, nakon što bude završena procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa - rekao je Ilić.

Hram će biti građen prilozima vjernika, a blagoslov za njegovu izgradnju dao je i episkop Jefrem.

- Najveći dio posla obaviće Građevinski odbor sa mještaninom Vidom Petkovićem na čelu, a očekuje se da će pomoć u izgradnji pružiti, kako mještani sela tako i brojni Ćukalčani iz dijaspore - rekao je Ilić.

Radost povodom izgradnje hrama izrazio je i mještanin Savo Vujičić, koji više od tri decenije živi i radi u Njemačkoj, ali ne propušta priliku da svake godine posjeti zavičaj.

- Redovno dolazim na godišnje druženje Ćukalčana u našem selu i dobro znam kolika je želja svih mještana da konačno dobiju crkvu, jer čak i neka manja sela u okruženju imaju crkvu, a mi nemamo. To će nas još više ujediniti u ovim teškim vremenima za naš narod - rekao je Vujičić.

U ovom selu prema posljednjem popisu živi 317 stanovnika, od kojih se njih 316 izjasnilo kao Srbi, a jedan je izrazio pripadnost ostalim narodima, što dovoljno govori o tome kolika je bila potreba mještana da dobiju pravoslavni hram.

Da je i ovo selo posljednjih godina pogođeno padom nataliteta svjedoči podatak da su Ćukali prije više od jednog vijeka imali više stanovnika nego danas. Prema austro-ugarskom popisu iz 1895. godine u ovom selu je postojalo 69 kuća u kojima je živjelo 428 stanovnika, a svi su bili pravoslavne vjere. Najviše stanovnika selo je imalo 1953. godine, 734, a na popisu 1991. bilo je 380 stanovnika.

Susreti Ćukalčana

Da bi sačuvali bogatu tradiciju svog sela, mještani su, prije šest godina pokrenuli tradicionalne “Susrete Ćukalčana”, koje organizuju posljednje subote u julu. Tom prilikom se u centru sela okupi više od 200 mještana iz Ćukala i dijaspore i uz igru i pjesmu evociraju uspomene na davna vremena. Druženje redovno uveličaju i članovi Škole folklora iz sela, koja je osnovana prije tri godine i broji 60 članova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana