Brođani strahuju od nove havarije

Milijana Latinović
Brođani strahuju od nove havarije

Brod - Mještani Broda i okoline, koje je preksinoć uznemirila snažna eksplozija u Rafineriji nafte, gdje je život izgubio tridesettrogodišnji Ljubo Patković, a još devet njegovih kolega povrijeđeno, i dan kasnije sa strahom i nevjericom gledali su prema naftnim postrojenjima, strepeći od nove havarije.

Eksplozija na postrojenju “05” za proizvodnju dizel-goriva i benzina u brodskoj rafineriji u utorak uveče izazvala je požar na postrojenju, a detonacija od koje su u obližnjim zgradama pucala stakla uznemirila je stanovnike na obalama Save. I jutro nakon eksplozije u Brodu je sve “mirisalo” na strah i uznemirenost. Malobrojni mještani koje smo zatekli na ulici u nevjerici su prepričavali noć koju su probdjeli gledajući ka naftnim postrojenjima i strepeći za najmilije koji su se tamo zatekli na radnom mjestu.

- Čula se jaka eksplozija koja je obasjala nebo. Od straha nisam znala ni kako se zovem. Djeca su plakala i nisam znala šta da radim. Suprug je vatrogasac, hitno je pozvan tamo da sa kolegama gasi požar. Koliko je bilo strašno najbolje svjedoče njegove riječi kada me je pozvao i rekao samo da spremim djecu i da idemo na selo. Ako nastavi da gori, neće nam biti spasa - ispričala je za “Glas Srpske” Jelica Lazić.

Gledajući sa strahom ka rafineriji u kojoj veliki broj Brođana zarađuje koru hljeba, Bakira Huskić (80) ispričala je za “Glas Srpske” da se plamen dizao sve do neba.

- Čula sam prasak i vidjela ogroman plamen. Komšinica iz stana pored mene već je zapomagala. Bilo je strašno. Pamtim kad je sedamdesetih puklo u rafineriji, ovo je čini mi se bilo još i gore. Mislila sam, evakuisaće nas, na sreću dobro smo prošli. Strašno je što je jedan mladić nastradao - rekla je Huskićeva.

Porodice povrijeđenih radnika kojima je prva pomoć odmah u utorak uveče pružena u Domu zdravlja u Brodu, a koji su potom prevezeni u Bolnicu “Sveti apostol Luka” u Doboju, kažu da je najvažnije da su njihovi najmiliji živi i da će rane brzo zacijeliti.

- Suprug je povrijeđen na radnom mjestu u rafineriji, on je sada dobro, trebalo bi da do kraja dana izađe iz bolnice, kao i njegove kolege - kratko je za “Glas Srpske” ispričala supruga povrijeđenog Bojana Bardaka, Nada Bardak.

Načelnik Broda Ilija Jovičić, koji je juče u dobojskoj bolnici posjetio povrijeđene radnike, rekao je da je havarija u rafineriji bila mnogo manjih razmjera nego što je to u javnosti preneseno, te izrazio žaljenje zbog pogibije jednog mladića.

- To je tužna vijest i za rafineriju i za cijelu opštinu i ogromna tragedija za porodicu. Povrijeđeni radnici uglavnom su ugruvani i imaju posjekotine. Poštujući protokole rafinerije, svi oni su prvo izvršili svoje zadatke, pa su se onda javili za medicinsku pomoć - rekao je Jovičić i dodao da je treća smjena u naftnim pogonima počela da radi sa sat vremena zakašnjenja. 

On je istakao da su nadležne vatrogasne i policijske službe u Brodu pokazale veliku spremnost i sat nakon eksplozije uspjele da lokalizuju požar, te da nije bilo potrebe za angažovanjem dodatnih jedinica, iako su pomoć ponudile susjedne opštine Derventa, Modriča i Slavonski Brod. Jovičić je rekao da će opština i rafinerija formirati komisiju koja će procijeniti štetu na objektima.

Komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević rekao je da je odmah po zaprimljenoj prijavi o eksploziji u rafineriji angažovan cjelokupan sastav policijske stanice, te da su svi izašli na teren.

- Na licu mjesta smo obaviješteni da je povrijeđeno devet radnika, te da se jedan vodi kao nestao. Negdje oko 1.30 poslije ponoći pronašli smo tijelo nastradalog radnika koji je bio zaposlen na susjednom postrojenju u odnosu na mjesto gdje je primarno izbio požar. Mi smo ga zatekli u neposrednoj blizini. Ta dva postrojenja su jedno uz drugo. Istraga će utvrditi šta je pravi uzrok smrti. Vjerovatno će tužilac narediti obdukciju - rekao je Milićević i dodao da uzrok požara još nije poznat, ali da u velikoj mjeri isključuju uticaj spoljnog faktora.

Dodao je da je o svemu informisan okružni tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju Mersiha Mahmutović, koja je naredila da lice mjesta bude obezbijeđeno, a juče je počeo i uviđaj koji nije bio završen do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske”.

Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Neverov rekao je da se na postrojenju “hidrokrekinga” dogodio požar koji je lokalizovan i ugašen zahvaljujući složnom radu vatrogasaca.

- U skladu s tim planiramo da uskoro krenemo otpremu naftnih derivata iz naše rafinerije. Izvršićemo sve potrebne ekspertize i vještačenja da bi bili utvrđeni razlozi ovog incidenta, te ćemo ustanoviti nastalu štetu - rekao je Neverov i dodao da su preduzete sve mjere kada je riječ o postrojenjima i rezervoarima da bi stanje u rafineriji bilo bezbjedno.

Ugašena mladost

Pred porodičnom kućom nastradalog Ljube Patkovića u selu Grk kod Broda juče su se okupile brojne komšije i rodbina. Sliježući ramenima, svi u šoku, teško su nalazili riječi kojima bi opisali ovog, kako su rekli, dobrog i poštenog mladića. Ljubo je, pričaju rođaci, odrastao uz oca, majku, dva brata i dvije sestre. U Rafineriji u Brodu je proveo deceniju. Ova tragedija koja je zadesila porodicu Patković u crno je zavila cijelo selo. Izuzev ponekog mještanina koji na pomen nesreće samo odmahuju glavom i zaklanjaju suzne oči, u selu nigdje nikoga.

Zoran Trgić, koga smo zatekli pred porodičnom kućom, o Ljubi ima samo riječi hvale.

- Bio je dobar i vrijedan mladić iz poštene porodice. Ovo je strašna tragedija, ne znam šta da vam kažem - drhtavim glasom je kazao Trgić i dodao da je u rafineriji ugašena mladost.

.

Pomoć iz Slavonskog Broda

Slobodan Milićević je rekao da su nadležni u Slavonskom Brodu odmah stavili na raspolaganje cijeli hirurški tim u Slavonskom Brodu ako zatreba.

-  Načelnik Granične policije je omogućio da nesmetano, u slučaju potrebe, budu prevezena sva povrijeđena lica u Bolnicu Slavonski Brod. Njihova sanitetska vozila su bila krenula ovamo da nam pruže pomoć, ali su ostala na granici jer nije bilo potrebe - rekao je Milićević.

Naftna mrlja

Komentarišući izjavu predstavnika “Hrvatskih voda” da naftna mrlja pluta rijekom Savom, Ilija Jovičić je istakao da je nemoguće da je to od Rafinerije nafte u Brodu jer ona ima vlastite prečistače.

- Siguran sam da ne može i nema prilike da dođe do Save - rekao je Jovičić.

On je dodao da je jučerašnji sastanak u Slavonskom Brodu kojem je trebalo da prisustvuje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije zakazan. Na sastanku je trebalo da bude riječi o gasifikaciji i nije riječ ni o kakvom zasjedanju kriznog štaba.

Iz “Optima grupe” juče su saopštili da su mjerni pokazatelji kvaliteta vazduha u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Broda i susjednih opština.

Dodik obišao radnike

Predsjednik RS Milorad Dodik obišao je juče povrijeđene radnike i rekao da se u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uvjerio da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete sve neophodne mjere da bi bila spriječena i umanjena šteta nakon požara i eksplozije u toj rafineriji.

- Radnici koji su radili imali su visok stepen samosvijesti i odgovornosti, učinivši sve da preduzmu sigurnosne mjere poput zavrtanja ventila da ne dolazi do dotoka gasa i ostalog. Rizikovali su živote da spriječe širenje požara - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su republički organi angažovani na saniranju štete sa rukovodstvom rafinerije.

Zvaničnici Srpske uputili su juče izraze saučešća porodici nastradalog Ljube Patkovića i kolektivu Rafinerije nafte u Brodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana