Бразде вапе за кишом

С. Ђ. - Љ. А.
Бразде вапе за кишом

Бањалука, Бијељина - Јесења сјетва у Републици Српској почела је на вријеме, али би сува земља и недостатак кише могли да доведу у питање њен наставак.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац рекао је “Гласу Српске” да ће и принос бити под знаком питања, ако киша ускоро не натопи оранице.

- Треба нам киша да можемо орати. Ако суша потраје још који дан, бојим се да би се то могло одразити на приносе. Због тога ће биљке касније ницати, а ако их дочекају први мразеви, принос би могао бити умањен - казао је Бањац и додао да је у току сјетва јечма и пшенице.

И на подручју Семберије пољопривредници су почели јесење радове на њивама. Након што су обавили сјетву уљане репице и јечма, у Пољопривредном добру “Семберија” планирају да на 700 хектара земљишта засију пшеницу.

- Нисмо задовољни количином падавина, јер је од 1. септембра пало свега 20 литара кише. Надамо се да ће падавине бити у наредном периоду интензивније како би усјеви на вријеме никли - рекао је технолог у ПД “Семберија” Никола Крстовић.

Он је додао да је сјетва пшенице почела у оптималном року.

На парцелама овог пољопривредног добра пшеницом ће бити засијано око 300 хектара мање у односу на прошлу годину.

Јесењу сјетву почели су и повртари. Тако је прије двадесетак дана почела сјетва озимих врста црвеног и бијелог лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана