Борци одбранили слободу вођени снагом духа и вјере

Милијана Латиновић
Борци одбранили слободу вођени снагом духа и вјере

Градишка - Сјећање на погинуле борце који су вођени снагом духа и вјере према слободи бранили Републику Српску никада неће изблиједити, поручено је јуче на обиљежавању 26 година од одбране Градишке.

Породице погинулих, пријатељи, саборци и званичници Српске окупили су се у спомен-комплексу Бок Јанковац у Градишци гдје је служен парастос и положени вијенци у знак сјећања на 16 бораца који су 8. августа 1992. године погинули бранећи своја огњишта од припадника јединице Хрватске војске “Бербир бојна”.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић истакла је да је обиљежавање оваквих датума веома значајно, те да је најважнији политички и морални циљ јака Српска.

- Најважније је да смо заједно и да покажемо дубоко поштовање борцима који су за Градишку, Српску и бранећи нашу слободу, дали животе и дијелове тијела. Када обиљежавамо овакве догађаје мора се славити и живот Српске - истакла је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је прије 26 година у крвавој борби, бранећи Градишку и Српску, животе дало 16 најбољих.

- Они су јуначки дали живот за слободу и зато ми данас имамо Републику коју морамо чувати како зјеницу ока -нагласио је Савановић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да је Српска погинулим борцима и ствараоцима Српске и даље пуно тога дужна. Посланик у Народној скупштини РС Вукота Говедарица је рекао да је Бок Јанковац мјесто које свједочи да се историја понавља и да је Хрватска била агресор на територији Српске.

Предсједник Мјесне борачке организације Бок Јанковац Зоран Трњанин поручио је да српски народ данас не би био у Градишци да није било момака који су погинули бранећи је.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје у Бок Јанковцу положили су и изасланик предсједника Српске Радован Ковачевић, делегације Борачке организације, Трећег пјешадијског РС пука, општине Градишка и бројних удружења.

Помоћ за борце

Жељка Цвијановић је истакла да Влада годишње издваја више од 250 милиона КМ за борачке категорије.

- Кроз Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида до четврте категорије од 1999. до 2018. у Градишци су збринуте 232 породице. Путем Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у овој општини запослена су 63 инвалида, а за једнократне новчане помоћи за лијечење, социјално угрожене и бањску рехабилитацију утрошено је 90.350 КМ - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана