Бољи услови живота у четири општине

Милијана Латиновић
Бољи услови живота у четири општине

Бањалука - Унапређење образовања, електрификација села, те изградња и реконструкција спортских игралишта и купалишта пројекти су четири општине које ће Влада Српске суфинансирати са 62.526 марака.

На адресу Министарства управе и локалне самоуправе стигли су захтјеви за суфинансирање пројеката у девет општина, али је комисија утврдила да само четири испуњавају критеријуме. Влада је недавно донијела одлуку о суфинансирању пројеката у Језеру, Трнову, Петрову и Новом Горажду.

Челници ових локалних заједница потврђују да им је  властито учешће у финансирању пројеката одувијек био камен спотицања, због којег су многе корисне идеје пропале.

Начелница Језера Снежана Ружичић истакла је да ће сиромашне општине захваљујући овој помоћи Владе РС реализовати важне инфраструктурне и друге пројекте.

- Помоћу овог новца завршићемо пројекат изградње и реконструкције спортских игралишта у Језеру “Дјетињство за све”, који је одобрила Влада Бугарске, а чија је вриједност 40.000 КМ - рекла је она и додала да је прва фаза почела.

Десетине домаћинстава у селима у Новом Горажду добиће струју.

- Планирамо градњу електромреже у неколико села на подручју општине, а вриједност пројекта је 276.000 КМ. Прије расписивања тендера и израде пројектне документације, геометар би требало да трасира пут којим ће ићи мрежа, а за те радове добро ће нам доћи помоћ Владе Српске - истакла је начелница општине Ново Горажде Мила Петковић.

Начелник Трнова РС Драгомир Гаговић истиче да ће уз подршку Владе Српске на међи ове и општине Трново у ФБиХ бити изграђено купалиште “Казани”.

- Општина би у овом пројекту требало да учествује са око 22.000 КМ, а с обзиром на то да још нисмо добили званичан допис, не знам колико новца је одобрено - рекао је Гаговић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић каже да са међународном организацијом “Ворлд вижн” реализују пројекат “Унапређење образовања”, вриједности 30.000 марака.

- Новац ће бити уложен у двије основне и једну средњу школу. У Средњошколском центру “Петрово” радићемо асфалтни прилаз ка спортском полигону, док ће у основним школама бити дограђена подручна одјељења и уређене сале - рекао је Петковић. Влада Српске ће у овој години издвојити 2,3 милиона марака за финансирање неразвијених и изразито неразвијених општина, од чега је 300.000 КМ намијењено за подршку пројектима које финансирају страни донатори, уз учешће локалних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана