Бољи услови и продавцима и купцима на бијељинској Агротржни

Љиљана Алексић
Бољи услови и продавцима и купцима на бијељинској Агротржни

Бијељина - Бијељински Агротржни центар “Кнез Иво од Семберије” за десетак дана добиће нови изглед јер је недавно почело асфалтирање пијачног простора, за шта је издвојено 250.000 марака.

У предузећу “Град”, које газдује тим простором, истичу да је планирано асфалтирање 7.500  метара квадратних простора, а након завршетка радова закупци на кванташкој пијаци имаће далеко боље услове за рад.

- Биће означена мјеста на којима закупци продају робу, а ријеч је углавном о пољопривредним производима. На тај начин моћи ћемо да примимо више корисника услуга кванташке пијаце - рекао је директор предузећа “Град” Славиша Цацановић.

Акционарско друштво “Град” добило је гаранцију Владе Републике Српске за кредитно задужење од 950.000 КМ, а новац ће бити искоришћен за инвестиције на Агротржном центру.

Закупци продајног простора, али и Семберци који свакодневно пазаре на пијаци истичу да ће тржница бити знатно уређенија.

- Много ће нам значити да можемо нормално да сложимо робу, биће уредније, чистије, без прашине, а и купцима је одмах лакше да приђу возилима и колицима и да натоваре робу коју купе - рекао је један од продаваца који своје производе довози на пијацу.

Цацановић истиче да је у наредном периоду планирана изградња затворених објеката за пијачну продају на кванташкој пијаци по узору на београдску велетржницу.

- Дио новца биће уложен и у реконструкцију хале бувље пијаце, сређивање крова, система гријања, водоводних инсталација и хлађења простора - додао је Цацановић.

Паралелно са овим активностима у току су и припреме за 18. сајам пољопривреде “Интерагро” који ће на том простору бити одржан од 20. до 22. септембра. Ове године и мање локалне заједнице добиће шансу да се представе на тој манифестацији.

- Већ смо посјетили десетак локалних заједница, а планирамо да посјетимо још 20 јер желимо да дамо шансу и мањим и неразвијеним општинама у Српској, за које имамо посебне погодности да изложе занимљиве производе из њихових средина - навео је Цацановић.

Према његовим ријечима, партнер овогодишњег сајма је Привредна комора Војводине, а очекује се учешће око 150 излагача. На сајму пољопривреде биће изложба стоке, пољопривредне механизације, те штандови у халама за излагање експоната које, према процјени организатора, посјети око 10.000 људи.

Соколац

На недавно одржаном састанку руководства бијељинског предузећа “Град” и челника соколачке општине договорено је представљање романијских производа у Семберији на предстојећем сајму. Соколац ће се представити романијским кајмаком, дрвеним еко-кућама, козјим сиром, медом и пчелињим производима, љекобиљем, туристичком понудом, те богатом културном баштином.

- Романијски скоруп-кајмак је аутохтони производ овог краја који је у марту добио сертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва, којим се признаје право заштите у 29 земаља свијета, што укључује и девет земаља ЕУ - изјавио је начелник Сокоца Милован Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана