Бјелица: У Сокоцу све функционише, упркос сњежним наносима и до 1,5 метар

Срна
Бјелица: У Сокоцу све функционише, упркос сњежним наносима и до 1,5 метар

Соколац - Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да на подручју ове општине све функционише - превоз, електро и водоснабдијевање, иако снијег данима пада, па сњежни наноси мјестимично достижу 1,5 метар.

Бјелица је истакао да је механизација предузећа “Романијапутеви” стално на терену и од првих већих сњежних падавина ради заједно са неколико подизвођача. “У појединим селима, на вишим подручјима општине висина снијега је и до 50 центиметара, а јак вјетар ствара сњежне наносе и до 1,5 метар што отежава чишћење путева. За сада се успјешно боримо са свим тешкоћама”, истиче Бјелица.

Он наводи да је почетком јануара неколико пута нестајала струја у селима на подручју мјесних заједница Каљина, Баре и Кнежина које се снабдијевају са далековода Каљина, али да су кварови отклоњени, чим су то временске прилике то дозволиле.

Бјелица тврди да екипе за одржавање путева редовно чисте снијег до кућа пацијената који одлазе на дијализу.

Он је подсјетио да је 9. јануара ове године на Сокоцу измјерена температура од минус 20 степени Целзијусових, те да су протеклих десет дана били “ледени дани”.

Мјештанин Соколовића, које је од Сокоца удаљено 25 километара, Славише Кнежевића рекао је да је пут до центра мјесне заједнице из правца Сокоца очишћен, јер спада у прву приоритетну групу, али су путеве до села друго реда приоритета очистили сами мјештани, ангажовањем властите механизације да би могли на вријеме испоручити сирово млијеко откупљивачу.

“Само у селу Грбићи имамо два домаћина - Томислава Добриловића и Миломира Јанковића, који мјесечно предају укупно око 6.000 литара млијека и неколико мањих произвођача, тако да су ти људи удружили и очистили пут до центра мјесне заједнице, да би могли предати млијеко”, каже Кнежевић.

Он тврди да је висина снијега у селу Грбићи, на 1.160 метара надморске висине, на подручју ове мјесне заједнице већ неколико дана виша од 40 центиметара, те да на појединим мјестима сњежни наноси виши од једног метра.

Душко Крајишник, мјештанин села Кнежина, удаљеног од Сокоца 12 километара рекао је да је на подручју ове мјесне заједнице било прекида у електроснебдијевању потрошача у удаљеним селима Крушевци, Мангурћи, Драпнићи и Шашевци и да су ти кварови санирани.

Он је истакао да је регионални пут Соколац-Ишерић брдо проходан и да механизација чисти локалне путеве на овом подручју према приоритетима, иако снијег често ствара нове наносе на тим правцима.

Слава Милинковић из села Баре, удаљеног од Сокоца 26 километара, рекла је да је стање на подручју ове мјесне заједнице, када је ријеч о проходности локалних путева и водоснабдијевања задовољавајуће.

У соколачкој Радној јединици “Електродистрибуције” потврдили су да је било прекида у електоснабдијевању и да су сви кварови поправљени, осим на дијелу према репетитору на Шехбеском граду, који је у функцији захваљујући резервном напајању.

“Чим буде очишћен локални пут према репетитору на Шахбеском граду, наше екипе ће отклонити узрок прекида на том дијелу мреже”, рекао је Бојан Кнежевић из овог предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана