Bjelica: Očekujemo pomoć srbije za niz projekata

Srna
Bjelica: Očekujemo pomoć srbije za niz projekata

Sokolac - Opština Sokolac očekuje pomoć Srbije za sanaciju ulice prema Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” za šta će biti potrebno podrška od 200.000 evra, rekao je Srni načelnik ove opštine Milovan Bjelica.

Ističući da je u Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” sahranjeno 969 srpskih boraca iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Bjelica je naveo da je ulica duga 2.000 metara i da, osim popravke kolovoza, treba izgraditi pješačke staze i posaditi drvored, s obzirom na to da je ovo groblje proglašeno spomen-kompleksom od posebnog značaja za Srpsku. On je najavio da će na sastanku sa visokim zvaničnicima Srbije, kada bude riječi o projektima koji slijede, predstaviti prioritete iz oblasti kulture i infrastrukture.

“Naše je nastojanje da obezbijedimo sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju objekta Javne ustanove za kulturu žPero Kosorićž za šta je, prema predračunu, potrebno 300.000 evra”, rekao je Bjelica, podsjetivši da je objekat najvećim dijelom oštećen u požaru 2011. godine kada je u potpunosti izgorjeli krovna konstrukcija i bioskopska sala.

Bjelica je istakao da je u dopisu upućenom Vladi Srbije navedena i rekonstrukcija i dogradnja sale opštine Sokolac i dodatno spoljašnje uređenje oko dvije stambene zgrade za smještaj izbjeglog i raseljenog stanovništva.

On je napomenuo da lokalna uprava ima pripremljene projekte izgradnje sportsko-rekreativnog centra sa bazenima na otvorenom u vrijednosti oko 3.000.000 KM i idejno rješenje za izgradnju etno-sela na Romaniji.

Govoreći o realizovanim aktivnostima, Bjelica je istakao da je opština Sokolac zahvalna Srbiji za dosadašnje učešće u realizaciji nekoliko manjih projekata i za donaciju oko 150.000 evra.

Bjelica je naveo da su među realizovanim projekti vodosnabdijevanja, za šta je utrošeno oko 100.000 evra i jedan dio u vezi sa spoljnim uređenjem prostora oko dva objekta u izgradnji sa 64 stambene jedinice, koje se grade prema programu CEB dva za smještaj izbjeglih i raseljenih lica.

On je naveo da je dio radova na izgradnji Gradske kapele u Vojničkom spomen-groblju na Sokocu finansiran iz tih sredstava od Srbije.

Prema njegovim riječima, vladama Republike Srpske i Srbije predata je lista projekata za koje se očekuje pomoć, a odnose se na sveobuhvatno rješavanje vodosnabdijevanja i pitanja otpadnih voda, što podrazumijeva izgradnju sistema za prečišćavanje, te postavljanje sistema filtera na izvorištu Bioštica zbog velike koncentracije mulja u vrijeme padavina, koji napaja skoro 80 odsto stanovništva.

On je podsjetio da je u opštini Sokolac u toku realizacija projekata vodosnabdijevanja i kanalizacije u naseljima gdje to nije bilo riješeno, u okviru čega se vrši zamjena starih azbestnih cijevi koji su stvarale velike gubitke vode, te je obuhvaćeno nekoliko seoskih područja koja nisu imala kvalitetno vodosnabdijevanje.

Navodeći da je vrijednost tog projekta “Snabdijevanje vodom i kanalizacija Sokoca” oko 7.000.000 KM i da je lokalna uprava zatvorila tu konstrukciju finansiranja dijelom iz vlastitih i kreditnih sredstava i grantom Evropske razvojne banke, Bjelica je istakao da je realizovan posredstvom Tima za upravljanje projektima Vlade Republike Srpske.

“Na taj projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije se nadovezuju sistem za prečišćavanje otpadnih voda i postavljanje filtere na izvorištu Bioštice, ukupne vrijednosti više od 4.000.000 KM, kako bi ovaj veliki projekat bio upotpunjen i studija izvodljivosti u cijelosti zatvorena”, naglasio je Bjelica.

Izrazivši zadovoljstvo što opština Sokolac neće biti zaobiđena novim rješenjem izgradnje savremenih puteva kroz BiH iz pravca Beograda, on je rekao da je uvjeren da su ove trase sigurne jer su predviđene Strategijom transporta Republike Srpske i sastavni su dio Okvirne strategije transporta BiH.

“Brzi put od Zvornika prema Sarajevu ići će preko Sokoca, a potom će se priključiti savremenoj saobraćajnici Višegrad-Sarajevo u Podromaniji, sa trećom trakom preko Romanije, što će za ovo područje značiti mnogo, a prije svega podstaći značajan broj investitora”, naveo je Bjelica.

Premijer Srpske Radovan Višković nedavno je najavio sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske i predstavnika nekoliko opština iz FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom sa visokim zvaničnicima Srpske i Srbije. Sastanku bi trebalo da prisustvuju predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović,predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i njihovi saradnici.

Na ovom sastanku početkom maja trebalo bi da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u realizaciji budućih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana