Biseri trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić”: Petice podloga za novi početak

Ratomir Mijanović
Biseri trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić”: Petice podloga za novi početak

Trebinje - Šest učenica četvrtog razreda trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić” završile su srednjoškolsko obrazovanje sa prosjekom ocjena pet, a pred njima su osim mature, pripreme za prijemne ispite i izbor budućeg zanimanja i životnog pravca.

Duška Kisa, Marija Mišković, Ivana Kašiković, Sara Deretić, Ivana Janković i Irena Ijačić ponos su Gimnazije i Trebinja, a među njima, kako kažu, nije bilo zavisti, već su jedna drugoj podrška i zajedno su se veselile uspjesima. One kažu da su srećne jer je bilo mnogo odličnih učenika u njihovoj generaciji gimnazijalaca.

Duška Kisa planira da upiše psihologiju u Novom Sadu. Išla je u razred sa Marijom Mišković i u njoj nije vidjela konkurenciju već joj je bilo drago što ima dosta odličnih učenika u generaciji i ko god da bude izabran za đaka generacije, to je, kaže Duška i zaslužio.

- Ove četiri godine su nezaboravne, a kroz srednjoškolsko obrazovanje naučila sam da budem strpljiva i da se posvetim onom što volim. U Gimnaziji sam imala sreću da otkrijem želju za pisanjem - rekla je Kisa, koja je dobila više nagrada za poeziju i poetiku.

Marija planira da upiše medicinski fakultet u Foči. Uvijek će se sjećati srednjoškolskog druženja i ekskurzije. Prema njenim riječima, još uvijek nisu svjesni da je srednjoškolsko obrazovanje prošlo.

- Gimnazija je sjajna škola i pružila nam je dosta znanja, mogućnosti za dalje obrazovanje i napredovanje. Ponosna sam jer sam jedna od vukovaca u veoma jakoj generaciji. Završena je Gimnazija i krećemo u novi period u životu u kome opet idemo iz početka - istakla je Miškovićeva.

Ivana Kašiković kaže da nije očekivala ovakve rezultate kada je, prije četiri godine, upisala Gimnaziju. Želja joj je da upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer softversko inžinjerstvo.

- Drago mi je što sam vukovac u sjajnoj generaciji koja ima dosta talentovanih učenika. Bilo je dosta lijepih trenutaka, a najupečatljivija u sjećanju ostala je ekskurzija - sa osmijehom na licu priča Ivana.

I njena drugarica Saria Deretić presrećna je što je imala priliku da bude okružena dobrim i pametnim ljudima. Jedan veoma lijep period života je završen, a pred njom je studij Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

- Naučila sam da se svaki trud isplati, a kroz prethodne četiri godine uvidjela sam i svoj talenat za pisanjem. Gimnazije ću se uvijek sjećati jer sam u njoj stekla dosta prijatelja - istakla je Deretić.

Ivana Janković želi da upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer softversko inžinjerstvo, a u tom gradu pridružiće joj se Irena Ijačić koja planira na Fakultet tehničkih nauka. Ponosne su što su vukovci i kažu da se uz dobru organizaciju se može postići.

- Bitna je organizacija u konstantan rad, a druženje nas to ostavlja najjači utisak - naglasila je Ijačićeva.

Mladim djevojkama, na kraju susreta, poželjesmo sreću, a Trebinje treba da bude ponosno na njih i sigurno je da će, gdje god da su, sa velikim uspjehom pronositi ime najjužnijeg grada Srpske.

Rastanak

Zadovoljne uspjehom koji su ostvarile, mlade Trebinjke tužne su zbog rastanka. Pred njima je proslava maturske večeri, 27. maja i svečani defile gradom, a onda svako na svoju stranu jer nove obaveze zovu.

- Pamtiću Gimnaziju po lijepim trenucima i druženju. Ona nas je naučila dosta toga iako je bilo mnogo i rada i truda, odricanja. Godine u Gimnaziji su proletjele - iskrena je Ivana Janković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana