Бик Кукан побједник 246. Грмечке кориде

Срна
Бик Кукан побједник 246. Грмечке кориде

Оштра Лука - Побједник 246. Грмечке кориде, која је данас одржана на Поповића брду код Оштре Луке, је бик Кукан власника Милана Галића из Мркоњић Града.

Власнику је припала награда од 2.500 КМ, а поражени бик Зећо је својим власницима из Јајца донио новчану награду од 1.500 КМ.


Зимоња, бик власника Муфида Чехића из Санског Моста побједник је данашњег надметања бикова у средњој категорији. Он је у финалној борби био бољи од бика Звјероте власника Радована Миљуша и тиме одбранио прошлогодишњу титулу побједника.

Пред више стотина љубитеља народних обичаја, дружења и надметања, на традиционалној крајишкој борби бикова, рогове је данас укрстило осам бикова у средњој категорији, тешких до 850 килограма и осам бикова преко ове тежине у тешкој категорији.

Коридом су доминирали бикови чији су власници из Поткозарја, Подгрмеча, али и остатка БиХ, и који редовно учествују на овом такмичењу.

Потпредсједник Организационог одбора Милан Поповић изјавио је да је корида нешто што је преживјело царства и краљевства, те да се традиција са Међеђег пренијела на Поповића брдо, а да су учесници власници бикова углавном са територије Санског Моста, који су традицију наставили на новим огњиштима.

“Било како било, безбједност учесника и публике на кориди је увијек на првом мјесту. Ипак, ове године догодио се немили инцидент гдје је бик оборио свог власника и он је са лакшим повредама превезен до приједорске болнице”, истакао је Поповић.

Отварајући овај туристички бренд општине Оштра Лука, начелник Драган Станар
истакао је да су борбе бикова традиција коју треба чувати и преносити будућим нараштајима.

“На нама је да наставимо да његујемо традицију нашег краја и да сваке године привучемо што већи број младих који не треба да се стиде, већ да се поносе витештвом и јунаштвом који се у нашем крају годинама његују”, рекао је Станар.

Грмечка корида се на Међеђем брду одржавала до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српски живаљ 1995. године иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, пренио је ту традицију и почела се одржавати на Поповића брду од 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана