Бијељину чисте и стари и млади

Љиљана Алексић
Бијељину чисте и стари и млади

Бијељина - Све генерације Сембераца, од младих до старих, укључиле су се у традиционалну акција “Април - мјесец чистоће” коју организује Градска управа у сарадњи са бројним установама у граду, а све с циљем што чистије и здравије Бијељине.

У оквиру ове акције предвиђен је низ садржаја, а значајан дио њих већ је реализован. Овогодишњи мјесец чистоће појачале су активности на кошењу и чишћењу канала и обала канала, уређењу путних праваца, обилазница око града и гробаља по сеоским мјесним заједницама.

Парк у улици Сергеја Јесењина освјежен је новим садницама дрвећа, које је у оквиру акције засадио градоначелник Мићо Мићић.

- Овај парк се налази на јавној површини и настојимо да такве површине што више озеленимо, јер су нашем граду потребна “зелена плућа”, као најбољи начин да унаприједимо квалитет ваздуха, а самим тим и здравље наших суграђана - појаснио је Мићић.

У парку у близини хотела засађена су стабла граба, тује и ловор вишње, као и цвијеће, а у плану је проширење те зелене површине.

- То је још један начин да побољшамо нашу животну средину, а овакве акције служе да подсјете наше грађане на значај екологије - навео је начелник градског Одјељења комуналне полиције Ратомир Драганић.

Подручном одјељењу Основне школе “Меша Селимовић” у Којчиновцу градоначелник је уручио десет садница јавора.

- У овој школи повећава се број ученика и зато смо њу одабрали. Надамо се да ћемо на овај начин пробудити свијест најмлађих о заштити екологије - навео је Драганић. У акцију уређења града укључили су се и радници Комуналне полиције у Бијељини, који су очистили дивљу депонију у близини обилазнице и “Агротржног центра”.

- Обиласком терена утврдили смо да на овој локацији постоји отпад који су неодговорни становници Бијељине и околних села бацили у природу и одлучили смо да очистимо тај простор. Прикупили смо два камиона смећа које је на депонију одвезено возилима “Комуналца” - рекао је Драганић, апелујући на грађане да отпад одлажу у складу са прописима.

Он је напоменуо и да се број дивљих депонија у граду из године у годину смањује, али да их још има, те да је потребно учешће свих друштвених чинилаца да би овај проблем био искоријењен.

Овогодишњој акцији самоиницијативно су се придружили и ученици Техничке школе “Михајло Пупин” у Бијељини. То је, како кажу, једна у низу активности које ће спроводити током цијеле године, а надају се да ће им се придружити и ученици других средњих школа у Бијељини.

Предвођени професором екологије и заштите животне средине ученици су обојили канте за смеће у центру града, указујући на важност идеје о љепшој и чистијој Бијељини.

- Циљ нам је да подигнемо еколошку свијест ученика, али и свих суграђана - рекао је Дејан Божић, професор екологије у Техничкој школи.

У тој школи постоји еколошка секција која окупља велики број ученика.

- Члан сам еколошке секције и овом акцијом желимо да апелујемо на наше вршњаке да више пажње обрате на канте за бацање смећа. Да би привукле пажњу грађана одлучили смо да их обојимо у нешто веселије боје - рекао је ученик те школе Никола Зеленовић.

Поред основаца и средњошколаца у акцију су се укључили и предшколци.

У Вртићу “Чика Јова Змај” у Бијељини организовали су низ садржаја за најмлађе - ликовно-рециклажну радионицу, цртање цртежа које су дијелили суграђанима те представе са јасним порукама о очувању здраве средине.

Предвиђено је и прање улица, а у посљедњој седмици априла планиран је одвоз кабастог отпада, што ће обављати АД “Комуналац” Бијељина и ДОО “Дуле трготранс” Дворови.

Удомљавање паса

Удружење за заштиту животиња “Аска” одржало је акцију удомљавања паса, да би грађанима указали на значај стерилизације за смањење популације паса луталица. У замјену за конзерву хране за псе или мачке уручене су чланске волонтерске карте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана