Бијељински корзо враћа лијепе успомене и стари дух града

Љиљана Алексић
Бијељински корзо враћа лијепе успомене и стари дух града

Бијељина - Ријеч корзо увијек буди лијепе успомене и сјећа на прошла времена, а тако је било и у недјељу увече у Бијељини јер су Семберци након више деценија поново добили популарно шеталиште.

Градска управа Бијељина организовала је пригодан програм “Корзо је поново у моди” поводом отварања реконструисаног шеталишта између Народне библиотеке “Филип Вишњић” и Тржног центра “Емпориум”.

Цијела атмосфера Бијељинце је подсјетила на нека прошла времена, када је корзо био центар друштвеног живота. За добар провод и уживање у првој јесењој вечери побринули су се чланови СКУД “Семберија”, ученици Музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац” и глумац Иван Петровић, а подршку је дао и Музеј Семберије мини-изложбом о времену, људима и амбијенту некадашњег корза.

- На овај начин жељели смо да вратимо стари дух Бијељине. У посљедњих десет година трг је почео да добија другачији изглед. Затворили смо га за саобраћај и уређивали центар града, претварајући га у прави корзо - изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић на отварању.

Корзо је преуређен и модернизован, али с обрисима који подсјећају на давна времена када су се на овом мјесту састајали момци и дјевојке, а и пријатељи да размијене дневне актуелности, али и сви они који су имали намјеру само да прошетају.

- Надам се да ћемо пробудити сјећања мојих вршњака, али и оних мало старијих који су живјели у то доба и чији се живот одвијао управо на корзу - рекао је Мићић.

Чланови КУД-а у ношњама из тог времена покушали су да све присутне врате у та времена.

Слободан Тодоровић (76) присјетио се дана које је проводио на бијељинском корзу, гдје је упознао своју животну сапутницу.

- Ми смо живјели за излазак на корзо. Обично се излазило суботом до одређеног времена, ту смо шетали, дружили се, вољели… Ту сам упознао и своју супругу - рекао је он.

Корзо и навика Бијељинаца да слободно вријеме проводе изван куће и дворишта почели су да заживљавају након замјене турске власти аустроугарском и упоредо са стасавањем младе грађанске класе која је прихватила западњачку филозофију доколице. Шетњу и дружење на корзу у вечерњим часовима прихватили су највише млади.

  • То је било посебно изражено у прољећним мјесецима, када град обуче зелено рухо са мирисима цвијећа из дворишта. Овај облик дружења младих на јавним мјестима представљао је најјачи начин разбијања оријенталних навика у средини која је убрзано прихватала европске манире и начине понашања - описао је жал за прошлим временима бијељински хроничар Слободан Лукић у књизи “Корзо старе Бијељине”.

Уређење

У Градској управи кажу да ће наставити да уређују центар.

- Намјеравамо да урадимо још неке детаље на овом потезу. Прије свега, мислим на декоративну уличну расвјету, која ће употпунити тај амбијент - рекао је начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Томица Стојановић. Он је истакао да је намјера да се старији житељи врате на тај простор и да пензионерске дане проводе у шетњи и дружењу, а да млади од њих науче на који начин треба да проводе слободно вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана