Бијељинска Дашница добија модеран изглед

Љиљана Алексић
Бијељинска Дашница добија модеран изглед

Бијељина - Уређење бијељинског канала Дашница у дужини од око 2,5 километара званично је почело у петак, а средства за овај пројекат, вриједан 2,35 милиона евра без ПДВ-а, обезбијеђена су из кредита Европске инвестиционе банке.

Радови су повјерени бијељинском предузећу “Бук промет”, а рок за завршетак је 540 радних дана.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Чедомир Стојановић, који је озваничио почетак радова, рекао је да је ово један од битнијих пројеката који се финансира из кредитних средстава ЕИБ-а, које је Влада намијенила за одбрану од поплава. Он је навео да ће, осим пројекта регулације Дашнице кроз градско језгро, у Бијељини бити урађена комплетна регулација каналске мреже, чиме ће град бити заштићен од брдских вода.

- Бијељина је у поплавама 2014. године имала велику штету од брдских вода, која је била већа и од штете коју су изазвале ријеке Дрина и Сава - подсјетио је Стојановић.

Према његовим ријечима, уз завршен Савски насип у Семберији, након завршетка овог пројекта и најскоријом изградњом дринског насипа, Бијељина ће са великом сигурношћу бити заштићена од поплава.

Стојановић је рекао да се канал Дашница уређује дужином од 2,1 километар, уз уређење и 750 метара спојног канала, а за 20 дана биће уведен и извођач радова на уређењу Мајевичког ободног канала и Глоговца.

Директор установе “Воде Српске” Милан Кикић истакао је да је овај пројекат дио хитних мјера Владе РС на заштити од поплава. Он је најавио да ће канал након овог уређења добити модеран, урбани изглед, као и рекреативни садржај са пјешачким и бициклистичким стазама.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је основна намјена пројекта регулација воде и заштита од поплава, а канал ће након уређења бити лијепо мјесто за одмор грађана.

Умјесто првобитно планираног бетона, обале и дно канала биће обложене природним материјалом, каменом и каменим облутком, како би се сачувао живи свијет у водотоку.

На десној обали канала у дужини од 1.850 метара биће уређена пјешачко-бициклистичка стаза, а обострано ће над водом бити изграђено 25 платформи и галерија за одмор и рекреацију, укључујући и игралиште за дјецу. Дуж лијеве стране канала биће уређено 660 метара пјешачке стазе.

Заштита од поплава

Чедомир Стојановић је рекао да је уређење Дашнице само дио пројеката заштите од поплава које реализује Влада РС.

- Наредне седмице почеће санација насипа у Градишци, у Српцу ће радови почети за мјесец, услиједиће и санација насипа у Броду и у Српској ћемо имати потпуну заштиту од ријеке Саве - истакао је Стојановић и додао да се до 2021. године очекује добра заштита од поплава у Српској.

Уређење канала Дашница

- 2.597,74 метра

- 15.000 м3 земљаних радова

- 8.000 м3 камена

- 2.500 м3 бетона

- 25.000 м3 арматуре

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана