Banjalučka “Tržnica” proslavila krsnu slavu: Fijakerima prošli kroz vijekove

Ilijana Božić
Banjalučka “Tržnica” proslavila krsnu slavu: Fijakerima prošli kroz vijekove

Banjaluka - Sjećanje na dobra stara vremena Duhovskog vašara juče su oživjeli kočije, konjske zaprege i fijakeri koji su prošli centrom Banjaluke, u okviru manifestacije “Dan za hvala”, koju gradska “Tržnica” organizuje povodom svoje krsne slave, Duhova.

Kočijaši i njihova rasna grla prodefilovali su od Nove pijace do tvrđave Kastel i mameći oduševljene poglede građana oživjeli lijepe uspomene iz prošlosti.

Svoje lipicanere i autohtone konje ove godine na ulice grada izvelo je osam učesnika, a za prigodan kulturno-umjetnički program bilo je zaduženo društvo “Piskavica”.

Direktor “Tržnice” Nemanja Bilanović istakao je da su smotrom zaprega i konja evocirali uspomene i pokazali kako se nekada živjelo i radilo.

- Preduzeće postoji već 92 godine, čuva tradiciju tržničke i vašarske djelatnosti. Tradicionalnu manifestaciju “Dan za hvala” organizujemo jubilarni 20. put. Njome zahvaljujemo gradu, vjernim kupcima i posjetiocima, ali i poslovnim partnerima - istakao je Bilanović.

Naglasio je da je ovogodišnji odziv građana zadovoljavajući, te da se iz objektivnih razloga nisu mogli prijaviti svi raniji učesnici.

Kočijom starom sto godina na smotru se dovezao Dragan Guzijan.

- Njegujemo tradiciju koja traje više od vijeka. Konji Cezar i Soko ponosno su vukli zapregu. Važno je da ovom manifestacijom ukažemo mladima da treba da prihvataju stare običaje i da ih čuvaju od zaborava. Ako nisu u mogućnosti da imaju konje i kočije, neka se bar pridruže manifestaciji. Nažalost, živimo u vremenu kada mnoga djeca nikada nisu ni vidjela konja - kazao je Guzijan.

Da “Tržnica” nije samo mjesto pazara nego mali grad u gradu, ali i atraktivna turistička destinacija, potvrdila je stručna saradnica za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji grada Branka Branković.

- Manifestacija Duhovski vašar vraća sjaj tradiciji i običajima koje pokušavamo da otrgnemo od zaborava. Uvijek se tim povodom okupi veliki broj ljudi jer su konjske zaprege koje idu kroz urbanu zonu veoma interesantne i turisti žele da se fotografišu i vide kako to izgleda - dodala je Brankovićeva.

Ponos na svoj grad i manifestaciju nije krio ni član Upravnog odbora manifestacije “Dan za hvala” Nebojša Kuštrinović. istakavši da je vijekovima prije Drugog svjetskog rata ovdje dolazilo mnoštvo trgovaca iz Španije, Beča, Pešte, Trsta i tokom osam dana vašara prezentovalo svoju robu.

Nagrađeni

Najljepši fijaker imao je Goran Marinković, a nagrada za tradicionalnu zapregu otišla je u ruke Milenka Cvijića, koji je predstavio župske kočije stare više od 50 godina.

Konj Šargo, vlasnika Vukašina Gatića, izabran je za najbolje grlo, dok je u kategoriji lipicanera prvo mjesto zauzeo Viktor, vlasnika Sabita Koraća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana