Бањалучка “Тржница” прославила крсну славу: Фијакерима прошли кроз вијекове

Илијана Божић
Бањалучка “Тржница” прославила крсну славу: Фијакерима прошли кроз вијекове

Бањалука - Сјећање на добра стара времена Духовског вашара јуче су оживјели кочије, коњске запреге и фијакери који су прошли центром Бањалуке, у оквиру манифестације “Дан за хвала”, коју градска “Тржница” организује поводом своје крсне славе, Духова.

Кочијаши и њихова расна грла продефиловали су од Нове пијаце до тврђаве Кастел и мамећи одушевљене погледе грађана оживјели лијепе успомене из прошлости.

Своје липицанере и аутохтоне коње ове године на улице града извело је осам учесника, а за пригодан културно-умјетнички програм било је задужено друштво “Пискавица”.

Директор “Тржнице” Немања Билановић истакао је да су смотром запрега и коња евоцирали успомене и показали како се некада живјело и радило.

- Предузеће постоји већ 92 године, чува традицију тржничке и вашарске дјелатности. Традиционалну манифестацију “Дан за хвала” организујемо јубиларни 20. пут. Њоме захваљујемо граду, вјерним купцима и посјетиоцима, али и пословним партнерима - истакао је Билановић.

Нагласио је да је овогодишњи одзив грађана задовољавајући, те да се из објективних разлога нису могли пријавити сви ранији учесници.

Кочијом старом сто година на смотру се довезао Драган Гузијан.

- Његујемо традицију која траје више од вијека. Коњи Цезар и Соко поносно су вукли запрегу. Важно је да овом манифестацијом укажемо младима да треба да прихватају старе обичаје и да их чувају од заборава. Ако нису у могућности да имају коње и кочије, нека се бар придруже манифестацији. Нажалост, живимо у времену када многа дјеца никада нису ни видјела коња - казао је Гузијан.

Да “Тржница” није само мјесто пазара него мали град у граду, али и атрактивна туристичка дестинација, потврдила је стручна сарадница за односе са јавношћу у Туристичкој организацији града Бранка Бранковић.

- Манифестација Духовски вашар враћа сјај традицији и обичајима које покушавамо да отргнемо од заборава. Увијек се тим поводом окупи велики број људи јер су коњске запреге које иду кроз урбану зону веома интересантне и туристи желе да се фотографишу и виде како то изгледа - додала је Бранковићева.

Понос на свој град и манифестацију није крио ни члан Управног одбора манифестације “Дан за хвала” Небојша Куштриновић. истакавши да је вијековима прије Другог свјетског рата овдје долазило мноштво трговаца из Шпаније, Беча, Пеште, Трста и током осам дана вашара презентовало своју робу.

Награђени

Најљепши фијакер имао је Горан Маринковић, а награда за традиционалну запрегу отишла је у руке Миленка Цвијића, који је представио жупске кочије старе више од 50 година.

Коњ Шарго, власника Вукашина Гатића, изабран је за најбоље грло, док је у категорији липицанера прво мјесто заузео Виктор, власника Сабита Кораћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана