БДП порастао за 3,1 одсто

Маријана Миљић
БДП порастао за 3,1 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС у првом кварталу ове године порастао је за 3,1 одсто у односу на исти период лани.

Највећи раст БДП-а у првом кварталу и то од 6,4 одсто остварен је у грађевинарству, док је у области вађења руде и камена, производње и снабдијевања струјом, паром и климатизацијом раст износио пет процената.

- У трговини на велико и мало, поправци моторних возила, мотоцикала, те саобраћају и складишћењу, као и хотелијерству и угоститељству раст БДП-а износио је 4,2 одсто. Проценат раста од три одсто забиљежен је у подручју умјетности, забава и рекреација те осталим услужним дјелатностима - подаци су Завода за статистику РС.

Мањи раст БДП-а и то од свега 1,8 одсто остварен је у финансијским и дјелатностима осигурања, 1,7 одсто у стручним научним и техничким дјелатностима, а од 1,1 одсто у пословању некретнинама те пољопривреди и шумарству.

- Јавна управа и одбрана, обавезно социјално осигурање те образовање и дјелатности здравствене заштите и социјалног рада имали су најмањи раст БДП-а и то од свега 0,9 одсто - наведено је у статистичким подацима.

С друге стране, БДП је пао у прерађивачкој индустрији и то за 2,1 одсто те информацијама и комуникацијама за 0,2 одсто.

Привредници истичу да је за похвалу раст БДП-а РС од 3,1 одсто, али је забрињавајући пад у реалном сектору.

- Највећем расту БДП-а у грађевинарству сигурно су допринијели завршени објекти и оживљавање станоградње. Грађевинци граде зграде јер је све већа потражња за становима - рекао је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Нагласио је да, с друге стране, никако није позитиван пад БДП-а у прерађивачкој индустрији.

  • Због тога све снаге треба усмјерити у оживљавање прераде, оспособљавање и привлачење што већег броја инвеститора, повећање извоза те стварање што бољих услова за раст производње - навео је Видић.

Очекивања

Михајло Видић је рекао да ће економија РС наставити и до краја године да расте са процентом од око три одсто.

- Вјерујем да ће доћи до стабилизације и прерађивачке индустрије - рекао је Видић.

Раст БДП-а по кварталима у 2017. години проценат квартал

*2,9 - први

*3,1 - други

*3,2 - трећи

*3 - четврти

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана