Аукција слика колоније “Коло”: Умјетношћу и великим срцем помажу Матији

Ратомир Мијановић
Аукција слика колоније “Коло”: Умјетношћу и великим срцем помажу Матији

Требиње - На хуманитарној аукцији слика насталих на овогодишњој умјетничкој колонији “Коло”, која је одржана у дворишту Музеја Херцеговине, прикупљено је око 5.000 КМ, а цјелокупни износ биће уплаћен за лијечење дјечака Матије Дармановића из Требиња, који болује од церебралне парализе и епилепсије.

Требињци који су дошли на аукцију, као и умјетници који су насликали предивна умјетничка дјела, по ко зна који пут су показали да имају велико срце и да су спремни да помогну.

- Веома смо задовољни ове године јер смо продајом слика сакупили 4.690 КМ. Међутим, очекујемо и додатних неколико стотина марака, јер су се и прошле године након аукције људи накнадно јављали, заинтересовани да учествују. Вјерујем да ће тако бити и овај пут - рекла је Ивана Грујић, директорица Музеја Херцеговине, који је са Удружењем ликовних умјетника источне Херцеговине “Милорад Ћоровић” и организатор ликовне колоније “Коло”.

За хуманитарну аукцију своје радове приложило је свих 26 умјетника, учесника овогодишњег сазива “Кола” и у понуди је било више од 50 умјетничких дјела.

- Слике за аукцију из Београда је послала и “Галерија М”, али и још неки умјетници који су учествовали на колонији прошле и претпрошле године. Нису заборавили на овај лијеп обичај требињске колоније и да и ове године, иако нису међу учесницима, покажу ту своју, не само умјетничку, него и хуману страну - истакла је Грујићева.

Да би продаја умјетничких дјела била успјешнија, а прикупљено више новца за Матијино лијечење, труда нису жалили ни водитељи аукције Дарко Куртовић и Снежана Мисита, која је предсједница Удружења “Бебе”.

То удружење које је пружило пуну подршку акцији, годинама организује бројне хуманитарне акције за прикупљање помоћи Матији. Породица Дармановић члан је Удружења “Бебе” од њеног оснивања, а вантјелесном оплодњом добили су близанце, од којих је једном дјечаку од рођења установљена дијагноза церебралне парализе и епилепсије.

- Њихови родитељи су од самог оснивања чланови удружења зато што су имали проблем стерилитета, а када су добили близанце, за њих је настала нова борба. Један дјечак је здрав, другом је откривена церебрална парализа, а иза тога слиједи и епилепсија, што значи да живе дан за даном и да требају нашу помоћ - рекла је Мисита.

Фестивал

Осим ове акције, протеклог мјесеца бројни Требињци су се укључили у хуману мисију скупљања помоћи за Матијино лијечење.

Директор Центра за информисање и образовање Требиње Манојло Ћук у име Савјета музичког фестивала “Звон звонке пјесме” уручио је донацију од 384 КМ Матијином оцу Ненаду Дармановићу. Савјет фестивала “Звона”, одлучио је, у име покровитеља града Требиња, да сав приход од продатих улазница у хуманитарној акцији буде намијењен за лијечење дјечака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана