“Житопромет” у минусу 2,73 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Житопромет” у минусу 2,73 милиона КМ

Бијељина - Бијељинско предузеће “Житопромет” прошлу годину завршило је у минусу од 2,73 милиона марака, што је за више од пола милиона већи губитак него годину раније.

Према подацима из финансијског извјештаја, који је објављен на Бањалучкој берзи, губитак овог предузећа, које је већ дуже вријеме у дубиози, на крају 2017. године износио је 2,20 милиона марака.

У извјештају је наведено да су лани смањени и приходи, али и расходи предузећа. Тако су пословни приходи “Житопромета” у 2018. години износили 5,69 милиона марака, док је тај износ годину раније био већи од 13,5 милиона марака.

Према подацима из извјештаја, расходи ове млинарско-пекарске индустрије лани су износили 8,31 милион КМ, док су годину раније били скоро дупло већи.

Власник предузећа Слободан Павловић за негативан резултат на крају године криви раднике.

- Радници су штрајковали, због тога је губитак знатно већи на крају прошле године него годину раније. Надам се да ћемо ускоро ријешити проблеме који притишћу ово предузеће. Очекујем да ћемо најкасније до 5. априла имати информацију да ли ћемо фирму продати или ћемо склопити партнерски однос. За сада вам не могу ништа више рећи - рекао је Павловић за “Глас Српске”.

Огорчени радници тврде да до штрајка никада не би дошло да је управа предузећа обезбиједила сировину.

- Радили бисмо да смо имали шта да радимо. Губитак се гомилао претходне три године, а разлог треба тражити у лошем руковођењу предузећем. Не само да су финансијски уништили раднике и фирму, већ су уништили и углед “Житопромета”, који је некада важио за гиганта, а сада је на кољенима - истакао је за “Глас Српске” предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Предраг Зарић.

Додао је да радници не вјерују да ће производња бити поново покренута, те да није могуће упалити машине преко ноћи.

- Већ седам мјесеци машине стоје. Све и да нешто буде ријешено, не може тек тако почети производња. Потребно је урадити ремонт машина - додао је Зарић.

Вршилац дужности директора “Житопромета” Јована Радовановић јуче није имала времена за разговор, само нам је кратко рекла да је на састанку.

Челници “Житопромета” запослене су у новембру прошле године послали на чекање до фебруара. Међутим, производња ни тада није почела, већ је чекање продужено до 1. априла.

Одлазак радника

Предраг Зарић истиче да не зна ни да ли би ко имао да ради, све и да ситуација у предузећу буде промијењена, јер је велики број радника отишао.

- Тренутно нас има око 140, а некада је било близу 250 запослених. И ово радника што има отићи ће. Дугују нам скоро седам плата и доприносе - казао је Зарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана