Земљиште камен спотицања за градњу фабрике ватромета у Пелагићеву

Милијана Латиновић
Земљиште камен спотицања за градњу фабрике ватромета у Пелагићеву

Пелагићево - Израелска компанија "Морам ватромети" и општина Пелагићево још преговарају о парцели на којој би за годину требало да почне изградња фабрике за производњу пиротехничких средстава.

Влада РС је лани прихватила писмо намјере ове компаније да изгради фабрику у Пелагићеву и запосли око 80 радника. Тада је истакнуто да је вриједност инвестиције у почетној фази око четири милиона евра и да ће општина израелском инвеститору уступити 20 хектара земљишта без накнаде.

Влада Српске обећала је тада помоћ кроз обезбјеђење потребне инфраструктуре и најавила да ће бити формирана посебна пословна зона у којој ће бити смјештена фабрика.

Начелник Пелагићева Симо Стакић истиче за "Глас Српске" да преговори још трају, те да постоје одређена неслагања у вези са земљиштем, али да очекује да ће са израелским инвеститором наћи заједнички језик.

- Тражили су укупно 40 хектара земљишта и договарали смо се да им одмах дамо 20 хектара земље која је у власништву општине, без надокнаде, а да у другој фази поступком експропријације обезбиједимо преосталих 20 хектара откупом од физичких лица. Међутим, они не желе започети изградњу док не добију комплетно земљиште - рекао је Стакић.

Додао је да би отварање ове фабрике допринијело развоју општине, те да би сигурно дошло до повећања бруто друштвеног производа, не само на нивоу ове локалне заједнице већ и цијеле Републике.

Представница израелске компаније "Морам ватромети" Ивона Обрадовић рекла је за "Глас Српске" да очекује да ће изградња фабрике почети за годину, ако не буде административних препрека.

- Требало би да ускоро потпишемо уговор са општином, након чега слиједи израда планске документације, обезбјеђење потребних дозвола и изградња фабрике - истакла је Обрадовићева.

Израелски инвеститор је до сада производио пиротехничка средства у Кини, а дуже вријеме су трагали за новом земљом у којој ће покренути производњу. Након преговора са властима у Српској и Србији, опредијелили су се да дођу у РС.

Радна снага

Израелска компанија "Морам ватромети" планира да у фабрици у Пелагићеву отвори радна мјеста за квалификоване и неквалификоване раднике.

Посао би добили и добављачи који се баве производњом љепила, картона, фибергласа и штампом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана