Жељко Тепавчевић, замјеник директора Агенције за рад и запошљавање БиХ: Раднике штитимо од превара

Жељка Домазет
Жељко Тепавчевић, замјеник директора Агенције за рад и запошљавање БиХ: Раднике штитимо од превара

Особе које одлазе на рад у иностранство посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ имају права на раду у наведеним државама као и домаћа радна снага, а покушавамо да и друге који нам се обрате заштитимо од могућих превара и да им пружимо тачне информације о иностраним тржиштима рада, рекао је замјеник директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељко Тепавчевић.

* ГЛАС: Колико радници користе Агенцију за рад и запошљавање БиХ као посредника при одласку у иностранство?

ТЕПАВЧЕВИЋ: Лимитирани смо јер посредовање у запошљавању наших грађана радимо само за државе са којима имамо међудржавни споразум о запошљавању или међуинституционални акт којим се регулише кретање радне снаге. Ако не говоримо само о посредовању у запошљавању, онда је број оних који користе наше услуге много већи, јер смо оставили простор да сви грађани који желе да оду на рад у иностранство, без обзира на то да ли посредовање иде путем нас или на други начин, могу доћи по савјет или мишљење. На тај начин покушавамо да их заштитимо од могућих превара и да им пружимо информације о иностраним тржиштима рада.

* ГЛАС: Колико је радника у иностранству дошло до запослења од формирања ове институције?

ТЕПАВЧЕВИЋ: Агенција за рад и запошљавање БиХ од 2013. године примјењује споразум о запошљавању држављана БиХ у Словенији и договор о посредовању при запошљавању његоватеља у Њемачкој. Од ступања на снагу ових споразума Агенција за рад и запошљавање БиХ реализовала је запошљавање 21.880 особа у Словенији и 3.827 у Њемачкој.

* ГЛАС: У које земље најчешће иде радна снага и који профили су најтраженији?

ТЕПАВЧЕВИЋ: Што се тиче одлазака мимо нас, те податке немамо јер не постоји законска обавеза да грађани пријаве одлазак на рад у иностранство. Према броју питања грађана за инострана тржишта рада, видљиво је да је највећи интерес за Словенију, Њемачку, Аустрију и у посљедње вријеме Хрватску. Што се тиче профила радника, имамо податке само за оне за које смо посредовали и путем нас у Њемачку одлазе само особе са завршеном средњом медицинском школом - општи или педијатријски смјер. У Словенију највише одлазе возачи и вариоци, а слиједе зидари и бравари. Доминантно се ради о особама са КВ или ВКВ стручном спремом.

* ГЛАС: У више наврата сте ишли у земље у које су радници из БиХ одлазили за послом. Шта сте утврдили?

ТЕПАВЧЕВИЋ: Предности уређеног начина запошљавања су правна сигурност и умањење могућности за преваре. Особе које одлазе на рад у иностранство посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ су одјављене са бироа незапослених и имају права на раду у наведеним државама као и домаћа радна снага у тим државама. Ми провјеравамо услове рада наших грађана у иностранству и до сада нисмо имали нити један случај превара приликом запошљавања, а број кршења уговора је минималан и уколико се деси, инспекција рада у државама домаћинима брзо излази на терен и рјешава проблеме. У Словенији смо наишли на један број послодаваца који су кршили уговоре о раду, али је инспекција те проблеме брзо ријешила. Наша делегација је недавно боравила и у Словачкој иако са овом државом немамо потписан споразум о запошљавању. Међутим, појава случајева у којима су наши грађани преварени мотивисала нас је да реагујемо и да у сарадњи са словачким институцијама покушамо да прекинемо праксу нелегалног запошљавања и преваре. Органи Словачке су упознати са овом ситуацијом и већ поступају.

Нови споразуми

* ГЛАС: Какви су планови Агенције за рад и запошљавање БиХ?

ТЕПАВЧЕВИЋ: Планирамо да иницирамо закључивање међународних уговора у области запошљавања и да учествујемо у вођењу преговора за закључивање међународних уговора у области социјалног осигурања за дио незапослености и да пратимо њихово спровођење у сарадњи са заводима за запошљавање ентитета и Брчко дистрикта. Та акта дају највећу сигурност радницима из БиХ при одласку на рад у друге земље. У фази смо преговарања са Хрватском и Црном Гором за склапање споразума за сезонско запошљавање, а одређене преговоре водимо и са Аустријом, Русијом и Словачком. Настојимо и да што прије буде потписан протокол о спровођењу споразума о регулисању запошљавања држављана БиХ у Катару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана