Зелена енергија шанса за јачу сарадњу

Анита Јанковић-Речевић
Зелена енергија шанса за јачу сарадњу

Источно Сарајево - Пословна сарадња РС и Кине није на завидном нивоу, али обје земље имају много потенцијала које могу понудити једна другој, због чега ће се у наредном периоду заједничким снагама настојати превазићи препреке ради снажнијег повезивања домаћих и кинеских привредника.

Истакнуто је то на јучерашњем састанку челника Привредне коморе РС и делегације Кине коју су чинили представници пословних, академских и стручних асоцијација. Састанак је одржан у Источном Сарајеву, а разговарано је о смјерницама будуће сарадње између двије земље, које су у складу са смјерницама за будући развој платформе између централне и источне Европе и Кине, а све у оквиру Иницијативе “Појас и Пут” кинеског предсједника Си Ђинпинга, као и иницијативе “16+1”.

Директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да у укупном обиму робне размјене Републике Српске са иностранством Кина учествује са свега 0,04 одсто, те да има много простора за проширење сарадње.

- Кина има веома снажну економију и јача сарадња са том земљом би била веома значајна за Српску, због чега је и организован овај састанак. Низ је препрека, највише због даљине и тежине транспорта, али извјесне количине теретних уља иду на кинеско тржиште, као и дрвни сортименти, тако да има доста простора за јачање сарадње - рекла је Ристићева.

Она је истакла да су кинеску делегацију упознали са привредним и економским потенцијалима Српске, те да су Кинези изразили спремност за развој и јачање пословних односа. 

- Представници њихових компанија који су присуствовали разговору заинтересовани су за сарадњу у области зелених енергија и производњи енергије из соларних извора, те пратећих индустрија. У нашем представљању нарочито смо се базирали на потенцијале у дрвном сектору, туризму и енергетици - додала је Ристићева.

Нагласила је да ће у наредном периоду обје земље детаљно истражити могућности за снажније привредно повезивање.

- Бићемо у сталном контакту и размјењиваћемо податке до којих дођемо. За конкретну сарадњу су потребни партнери и са једне друге стране, али пред нама је вријеме и видјећемо које области ће се издвојити и у којима ће доћи до повезивања - истакла је Ристићева.  

Састанку у Источном Сарајеву присуствовао је и предсједник

Иницијатива “16+1”

Иницијативу “16+1” покренула је Кина 2012. године с циљем интензивирања и ширења сарадње између 11 земаља Европе и пет балканских земаља и то у подручју инвестиција, транспорта, финансија, науке, образовања и културе. Земље чланице ове иницијативе су БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија, Хрватска, Бугарска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Македонија, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија. У фокусу дјеловања, а с циљем економске сарадње су инфраструктура, технологија и зелена технологија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана