Зашто је “БХ-Гас” одбио јефтинији гас из РС!?

avaz.ba
Зашто је “БХ-Гас” одбио јефтинији гас из РС!?

На адресу сарајевске компаније „БХ-Гас”, која је у власништву ФБиХ, прије тачно 11 дана стигло је писмо из компаније исте дјелатности „Гас-Рес”, чије је сједиште у Бањaлуци, а која је у стоодстотном власништву Владе РС.

У писму „Гас-Рес” наводи да одстоје клијенти заинтересирани за његов гас, али да му је за транспорт потребно да користи гасовод који је у власништву „БХ-Гаса” и који се налази у Федерацији БиХ.

Несметан проток

Због тога компанија из РС тражи од „БХ-Гаса” упутство како да користи услугу његовог транспорта природног гаса како би дошла до својих клијената.

Из „Гас-Реса” наводе да њихове гасоводе користи и „БХ-Гас” те да без проблема гасом снабдијевају кориснике у РС, а посебно се истиче одредба Устава БиХ према којој се гарантира несметан проток робе и услуга на цијелој територији БиХ.

Но, „БХ-Гас” 7. децембра на упит одговара негативно. Као један од разлога наводи се да не одстоје документи за приступ транспортном систему Федерације БиХ, а разлог је да у ФБиХ још није отворено тржиште природног гаса те да све то чека усвајање државног закона о гасу.

Занимљиво је да је неколико дана касније, 4. децембра, управо о теми либерализације гасског тржишта у БиХ одржан састанак у Амбасади САД у Сарајеву. Састанку су присуствовали министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, федерални министар за енергију, рударство и индустрију Нермин Џиндић те министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Загађеност зрака

Како сазнаје Аваз, у Амбасади САД подржали су такву идеју „Гас-Реса” и изразили став да немају ништа против да „руски” гас дође и у Федерацију БиХ.

Важно је истаћи да је велики број домаћинстава и компанија, посебно у Сарајеву, али и широм ФБиХ, одустао од гаса као енергента због његове цијене те се опредијелило за неку јефтинију варијанту. То је директно утјецало и на загађеност зрака, посебно у главном граду БиХ.

Грађани тренутно плаћају 375 долара за хиљаду кубика гаса, док је цијена за индустрију 381 долар за хиљаду кубика. Према информацијама које смо добили, ако би била прихваћена идеја „Гас-Реса”, гас би за домаћинства и индустрију у ФБиХ био јефтинији за најмање 20 одсто!

Тражили већу цијену, министар подерао захтјев

У међувремену, како сазнајемо, у Управи „БХ-Гаса” озбиљно се разматра да се направи нови цјеновник којим би гас био још скупљи.

Такав приједлог већ је изнесен на сједници Надзорног одбора „БХ-Гаса”, а ако буде потврђен, он ће се наћи и на сједници Владе ФБиХ, која би га требала аминовати или одбити.

„Арцелор Митал” заинтересиран

Заинтересирани купац којег у писму наводи „Гас-Рес”, како сазнајемо, јесте зенички „Арцелор Миттал”.

Дознајемо да је ова фирма прије неколико мјесеци изразила жељу, односно интерес да од „Гас-Реса” купи гас зато што је јефтинији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана