Zanatlije radije biraju ilegalu

Milijana Latinović
Zanatlije radije biraju ilegalu

Banjaluka - Da siva ekonomija u Republici Srpskoj ne posustaje pokazuju podaci da je u skoro 90 odsto kontrola utvrđeno da su preduzetnici radila bez registrovane djelatnosti, dok predstavnici zanatlija kažu da strah od neizvjesne budućnosti tjera u ilegalu.

U Inspektoratu RS navode da su sa Poreskom upravom RS početkom prošlog mjeseca pojačali kontrole s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

- Republička tržišna inspekcija je u dijelu svojih nadležnosti izvršila 41 kontrolu kod fizičkih lica koja su oglašavala i obavljala različite uslužne djelatnosti, kao što su proizvodnja i prodaja betonske galanterije, namještaja, održavanje i popravka motornih vozila, tapetarske i auto-limarske usluge i slično. U 35 slučajeva utvrđeno je da kontrolisana lica nisu bila registrovana za obavljanje poslova koje su vršili - naveli su u Inspektoratu RS za “Glas Srpske”.

Dodaju da su tim licima inspektori izdali rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, koja ostaju na snazi sve dok ne obezbijede rješenje nadležnog organa kojim se odobrava obavljanje djelatnosti.

- Zbog drugih nepravilnosti, kao što je promet robe bez porijekla ili neažurne poslovne knjige, inspektori su rješenjem nalagali otklanjanje nepravilnosti. Kontrolisanim subjektima izrečene su novčane kazne u vrijednosti od oko 17.000 KM - rekli su u Inspektoratu.

Naglasili su da cilj kontrolnih organa nije kažnjavanje, već uvođenje poslovanja u zakonske okvire, te apelovali na fizička lica koja pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru registracije.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da je poražavajuće da je toliko kontrolisanih radilo ilegalno.

- Znamo da sive ekonomije ima i da ćemo je veoma teško iskorijeniti represivnim mjerama, ali situacija je iz dana u dan sve gora - rekao je Bratić. Na pitanje zbog čega zanatlije ne legalizuju djelatnost, Bratić ističe da su nesigurnost u opstanak posla i neizvjesna budućnost najveći problem.

- Ne treba mnogo novca da legalizujete posao, ali uprkos tome mnogo je onih koji radije rade na crno. Vode se parolom radiće dok imaju posla ili otići u inostranstvo. Neujednačena poreska politika i strah od neizvjesne budućnosti tjeraju u ilegalu - rekao je Bratić.

Dodaje da je zanatstvo u Republici Srpskoj  u ozbiljnoj krizi.

- Najbolje rješenje bilo bi uvesti paušal pa ko može neka plati i radi, a ko ne može neka zatvori radnju - istakao je Bratić.

Kontrole

U Inspektoratu RS ističu da su kontrole na području cijele Republike obavljali inspekcijski timovi. Akcenat je, naglašavaju, stavljen na registraciju subjekata, legalnost robe u prometu, izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika, te kontrolu i naplatu doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana