Заједно крче пут до тржишта

Милијана Латиновић
Заједно крче пут до тржишта

Бањалука - Република Српска и руска регија Нижњи Новгород могле би остварити добру сарадњу у металопрерађивачкој, аутомобилској и прехрамбеној индустрији, те производњи медицинске и саобраћајне опреме, а постоји и могућност оснивања заједничких предузећа.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је јуче у Бањалуци након састанка са привредном делегацијом регије Нижњи Новгород да очекује да ће ова посјета подстаћи привредну сарадњу Српске и тог дијела Руске Федерације.

- Наша сарадња односи се на индустријску и економску размјену, али и у области културе, науке и образовања - додао је Ђокић и подсјетио да је ова регија најразвијеније индустријско подручје Русије. Он је истакао да је састанак организован поводом манифестације “Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској”, која ће трајати до 20. маја.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић казао је да је на састанку било ријечи и о отварању руских фирми у Српској, при чему су представљени услови инвестирања и покретања пословања.

- Разговарано је и о формирању заједничких фирми које би наступале на европском, као и на тржиштима у Русији и Српској - рекао је Петричевић.

Генерални директор Привредне коморе Нижњеновгородске области Иван Разувајев рекао је да постоји велики потенцијал за сарадњу предузетника из Српске и ове руске регије у пољопривреди, аутомобилској и медицинској индустрији, а постоји и идеја о проналажењу заједничких тржишта и оснивању предузећа.

Директор Међународне агенције за иновације Јуриј Смородов, који је и шеф Канцеларије за пословну сарадњу Српске и Нижњег Новгорода, истакао је да су руски привредници дошли са конкретним приједлозима јер су упознати са потенцијалима РС, о чему ће са представницима домаћих предузећа разговарати данас на састанку у Привредној комори РС.

Како истичу у Привредној комори, том сусрету присуствоваће представници десетак домаћих предузећа која су заинтересована за сарадњу са руским компанијама.

- Ријеч је о домаћим фирмама из области металске индустрије, пољопривреде и трговачке дјелатности. Највећи потенцијал у сарадњи је пољопривредни сектор, гдје је сарадња већ успостављена, кроз обезбјеђење извоза воћа на тамошње тржиште, а постоји шанса и у области металске индустрије - рекао је директор Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Јучерашњем састанку у Влади РС присуствовали су и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.

Уговори

Министар индустрије, трговине и предузетништва регије Нижњи Новгород Максим Валеријевич Черкасов истакао је да су у Бањалуку дошла одговорна лица из области у којима је планирана сарадња са Српском.

- Планирани су и билатерални састанци наших предузетника и рачунамо да ће резултат тих састанака бити закључивање уговора између предузећа - нагласио је Черкасов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана