Забрана извоза трупаца на чекању

Анита Јанковић Речевић
Забрана извоза трупаца на чекању

Бањалука - На адресу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ прије мјесец упућена је иницијатива да се забрани извоз трупаца на двије године, тврде у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и наглашавају да још ништа није урађено на том питању.

У Министарству пољопривреде прецизирају да су поменуту иницијативу у кабинет министра спољне трговине Мирка Шаровића упутили 18. априла ове године, те да је заштита домаће дрвопрерађивачке индустрије затражена и од Савјета министара средином прошле године.

- Информација да је допис упућен је техничког карактера и нисмо јавност упознавали с тим, сматрајући да ће институције БиХ обавити свој дио посла, али с обзиром на то да су се појавиле дезинформације да иницијатива никада није поднесена, а све с циљем одуговлачења, желимо нагласити да смо свој дио посла обавили прије мјесец - рекао је портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић.

У поменутој иницијативи, која је у посједу “Гласа Српске”, Министарство пољопривреде подсјећа министра Шаровића да је Генерални секретаријат Владе РС у јулу прошле године Савјету министара БиХ доставио закључке донесене на трећој заједничкој сједници влада РС и ФБиХ којима се тражи да се забрани извоз шумских дрвних сортимената, те да се уведу таксе на извоз резене грађе букве и храста. Министарство пољопривреде затражило је од Шаровића да актуелизује доношење одговарајућих аката ради заштите и развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије.

Предсједник Извршног одбора Удружења дрвопрепађивача РС Дарко Партало каже да послодавци већ 15 година воде борбу да се забрани извоз трупаца.

- Мислили смо да ће проблем бити ријешен када је Влада РС забранила извоз трупаца изван граница РС, међутим, та мјера није дала значајне резултате, с обзиром на то да не постоје ентитетске границе и да извозници из Српске преко колега из ФБиХ робу и даље несметано извозе. Све то угрожава пословање предузећа који се баве дрвопрерадом јер најбољи трупци букве и храсте завршавају на страном тржишту, а ми, осим што се сусрећемо са мањком сировине, добијамо и дрво слабијег квалитета - рекао је Партало и навео да је неопходно да забрана буде донесена на нивоу БиХ. 

Влада РС је одлуку о привременој забрани промета трупаца, ван граница Српске, ради заштите домаће привреде донијела у октобру 2017. године.

У Министарству спољне трговине у петак су “Гласу Српске” рекли да поменута иницијатива није стигла до њих.

Недостатак кадра

Дарко Партало каже да се дрвопрерађивачка индустрија сусреће са озбиљним недостатком кадра. 

- Око 90 одсто радника сами преквалификујемо. Посљедњих година биљежи се двоструко мање ђака који се школују за прерађиваче дрвета - рекао је Партало. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана