За мала и средња предузећа десет милиона евра

Милијана Латиновић
За мала и средња предузећа десет милиона евра

БАЊАЛУКА - Уникредит банка у БиХ и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) потписали су уговор о посебној кредитној линији за развој конкурентности малих и средњих предузећа вриједан десет милиона евра.

У Уникредит банци појашњавају да ће пет милиона евра бити реализовано кроз сарадњу са Уникредит банком Мостар, а пет милиона евра у сарадњи са Уникредит банком Бањалука. Посебан значај овог кредитног производа је што ће клијенти по завршетку и верификацији пројекта добити бонус од 15 одсто вриједности кредита.

Овим кредитним производима Уникредит у БиХ и ЕБРД препознали су важност и потребу подршке малим и средњим предузећима на путу њиховог развоја и конкурентнијег положаја на тржишту, усклађујући своје пословање са правилима и регулативом Европске уније.

- Повећање конкурентности малих локалних предузећа је свакако један од највећих изазова и представља кључни циљ у пружању подршке развоју локалне економије. Наш оквирни програм обезбјеђује потребна средства за ту сврху и веома нам је драго што можемо објавити да се Уникредит банка придружила нашим напорима. Ангажовање овако снажног и цијењеног партнера ће послати јасан сигнал пословној заједници и ми смо увјерени да ће наша понуда предузетницима у БиХ бити широко прихваћена - рекао је директор ЕБРД-а у БиХ Ијан Браун приликом потписивања уговора.

Крајњи циљ је да се овим кредитним производима омогући развој малих и средњих предузећа, те на тај начин пружи прилика за приближавање европском тржишту и јачање економије у БиХ.

- Задовољство нам је с нашим дугогодишњим партнером ЕБРД-ом покренути повољну кредитну линију за развој малог и средњег предузетништва, који могу бити замајац снажнијег раста привреде наше земље - рекао је предсједник Управе Уникредит банке Мостар Далибор Ћубела.

Предсједник Управе Уникредит банке Бањалука Гордан Пехар истакао је да ова банка пружа прилику малим и средњим предузећима да уз помоћ кредита унаприједе своје пословање.

- На тај начин банка подржава стварање повољног пословног окружења овог дијела привреде. Повољан кредит, уз загарантован бонус, идеална су прилика за све компаније у БиХ које желе да побољшају своју конкурентност. Задовољство нам је што нас је ЕБРД и овог пута препознао као партнера на још једном значајном пројекту - нагласио је Пехар.

Заинтересовани све информације о производима “Кредити за финансирање конкурентности малих и средњих предузећа” могу пронаћи у пословницама Уникредит банке широм БиХ, као и на интернет страницама www.unicreditbank-bl.ba и www.unicredit.ba.

ИПА фонд

ЕБРД је уз подршку ЕУ осигурао средства кроз Програм подршке конкурентности малих и средњих предузећа западног Балкана, а програм је намијењен краткорочном и дугорочном финансирању малих и средњих предузећа с циљем усклађивања њиховог пословања са захтјевима и стандардима ЕУ. Овај кредитни производ ЕБРД-а је осигуран из средстава ЕУ кроз Инструмент приступне помоћи (ИПА) фонд, у износу од 1,5 милиона евра. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана