За добру идеју пољопривредницима и до 50.000 $

Свјетлана Ђуричић
За добру идеју пољопривредницима и до 50.000 $

Сарајево - Пољопривредни произвођачи из Српске и ФБиХ имају шансу да унаприједе своју производњу уколико се пријаве на јавни позив о расподјели бесповратних средстава у укупном износу од 200.000 долара, који ће бити отворен до 15. октобра.

Јавни позив за подршку унапређењу сектора мљекарства, воћарства и повртарства, љековитог и ароматичног биља, пчеларства, те перадарства у БиХ расписала је организација УСАИД/Шведска - Пројекат развоја тржишне пољопривреде два, познат и као “Фарма два”.

Савјетник за комуникације при “Фарма два” пројекту Недим Јахић казао је да је најнижи износ за најуспјешније апликанте 3.000 долара, највећи 50.000 долара, док је за пројекат пољопривредних фирми које су тек покренуте (стартап) предвиђено 10.000 долара.

- Овим позивом покушали смо укључити све гране пољопривреде како би произвођачи унаприједили технологију, креирали нова радна мјеста, те развили пословање - рекао је Јахић и додао да је позив отворен до 15. октобра за правна лица - задруге, пољопривредне организације, самосталне предузетнике у Српској, односно регистрована удружења.

Када је ријеч о условима овог позива, Јахић каже да је потребно понудити креативан пројекат који отвара могућност за нова запошљавања и уводи иновације.

Секретар асоцијације за прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедагић рекла је да додјелом грант средстава желе да унаприједе извозни сектор мљекарства, перадарства, те сектор воћарства и повртарства. Она је истакла да је комори, као партнеру пројекта и произвођача, овај новац веома битан јер доприноси повећању конкурентности компанија на домаћем и страном тржишту те повећава извоз.

- На годишњем нивоу извоз ова четири сектора износи више од 380 милиона КМ - рекла је Мухамедагићева.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић похвалио је пројекат “Фарма два”, рекавши да је бољи од претходног.

- Неће бити лако испунити услове зато што морамо уложити 50 одсто властитих средстава, што је већини пољопривредника тешко. Ипак, аплицираћемо као удружење, али свеједно морамо да уложимо пуно новца - казао је Дојчиновић.

Додао је да од Семберије до Поткозарја има најмање 20 воћара заинтересованих за пројекат “Фарма два”.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске Владимир Усорац није задовољан условима који су прописани овим пројектом.

- У Српској су пољопривредници регистровани као пољопривредна комерцијална газдинства, у ФБиХ као самосталне радње и сада се испоставља да наши прописи не ваљају, због чега би они хтјели да их мијењају. Ми се не слажемо с тим - нагласио је Усорац. +++++

Пријава

Сва потребна документа и пријавни обрасци за овај јавни позив могу се пронаћи на веб-страници “Фарма два” пројекта. Пријаве се могу слати или лично достављати на адресе канцеларија у Бањалуци, Сарајеву и Тузли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана