Увоз пива у БиХ све већи, а цијене све мање

nezavisne.com
Увоз пива у БиХ све већи, а цијене све мање

Сарајево, Бањалука - Увоз пива у БиХ је количински све већи, док су цијене на вишегодишњем минимуму па домаћи произвођачи позивају државу да реагује и спријечи прекомјеран увоз и нелојалну конкуренцију.

У прилог томе говоре и подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, гдје је уочен огроман пад увозних цијена пива по хектолитру из земаља окружења, на првом мјесту из Србије, затим из Хрватске и Словеније, а које су уједно и три највеће земље по извозу пива у БиХ.

На примјер, цијена пива из Србије по хектолитру је 51 марка, а што је више од дупло јефтиније него 2013. године.

О коликој је разлици ријеч, можда најбоље илуструје податак према којем домаће пиваре производе пиво које у просјеку кошта око 110 марака по хектолитру.

Такође, цијена пива увезеног из региона је далеко испод у односу на земље које су традиционални произвођачи попут Њемачке, Чешке, Холандије и Ирске, из којих се увози пиво по цијенама од око 200 КМ по хектолитру и више.

“Цијене сировина за производњу пива на свјетском тржишту посљедњих година биљеже раст, као и цијене горива, самим тим и његовог транспорта, амбалаже, те других енергената у процесу производње, тако да би ситуација с увозном цијеном пива требало да буде супротна паду, што наравно није случај”, сматрају у Групацији произвођача пива у БиХ.

Иначе у БиХ послује само пет великих пивара, које због лоше пословне климе и увоза раде са 50 одсто капацитета, док пиваре у окружењу послују за велике свјетске брендове.

Из групације поручују како се услови пословања морају под хитно побољшати како се ситуација не би даље компликовала и на крају довела до гашења производње, а што би имало несагледиве посљедице за све.

Ведад Алишић, извршни директор продаје у “Бихаћкој пивовари”, каже како се домаће пиваре грчевито боре против конкуренције, али да без помоћи и реакције државе неће моћи опстати.

“Цијене су ниже од реалних. Тачније, то су дампинг цијене, а на основу којих се плаћају и обавезе, тако да ту највише губи држава кроз акцизе”, казао нам је он.

Додаје како се роба из БиХ приликом извоза тестира на све и свашта, док са друге стране увозници имају прилично повољан третман у БиХ.

“Ми овдје радимо двије анализе приликом извоза и извозимо робу која, и поред тога, стоји и чека док се не уради њихова анализа. Са друге стране, за робу која се увози из било које државе на нашим границама не траже никакву анализу, нити имамо органе који би то контролисали. Цариник само прегледа папире и махне руком”, закључио је Алишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана